Het is al erg lang 10 over half 8 in Steenderen. Foto: Menno Leistra
Het is al erg lang 10 over half 8 in Steenderen. Foto: Menno Leistra

Steenderense kerkklok binnenkort weer in eigen ritme

STEENDEREN - Velen hebben het vast gemerkt, het is al erg lang 10 over half 8 in Steenderen. Met momenten is het heerlijk dat de tijd even stil blijft staan, maar het is toch ook wel heel fijn dat je waar je ook bent een blik op de klok kunt werpen om te weten hoe laat het is. Velen in het dorp zijn er achter gekomen hoe fijn het is als de welbekende kerkklok werkt, dat het niet meer 10 over half 8 is maar de tijd in zijn eigen ritme door mag tikken. Daar is zij toch wel een beetje voor nodig. 

De Sint-Remigiuskerk is onderdeel van Stichting Gelderse Kerken. Deze stichting kan samen met de Plaatselijke Commissie van deze kerk zorg dragen voor het onderhoud van het gebouw en betaalt voor Steenderen de restauratie van de klok, zo’n 2500 euro. Wat fijn, de klok wordt gerepareerd.

Niet alleen de kerkklok is aan vervanging toe, ook het bijzondere orgel in de kerk heeft onderhoud nodig. Je kunt je voorstellen dat dit niet allemaal vanuit de stichting gefinancierd kan worden, het dorp en de omgeving zou er omheen moeten staan en bijdragen. Een bijzonder meisje van 8 sprak tijdens Kunst in de kerk hierover en zei: "Waarom collecteren jullie niet voor de kerkklok in plaats van voor het orgel? Dat is toch wat Steenderen nodig heeft?" Een wijs kind, om van te leren. Weinig (misschien te weinig) mensen genieten van de orgelklanken en veel mensen missen de klok wanneer ze buiten werking is. Het gedachtegoed van het meisje wordt meegenomen wanneer binnenkort de klok weer in haar eigen ritme zal tikken en luiden.