Jan Huttinga vertelt over zijn werk als jachtopzichter van Het Loo. Foto: Diny Oosterlaken
Jan Huttinga vertelt over zijn werk als jachtopzichter van Het Loo. Foto: Diny Oosterlaken

Over kroonjuwelen en het werk van de burgemeester

STEENDEREN - Vrouwen van Nu afdeling Steenderen had de afgelopen periode twee interessante bijeenkomsten. De eerste goedbezochte avond was met jachtopzichter Jan Huttinga van het Kroondomein Het Loo. Eveneens goedbezocht was de avond dat burgemeester Marianne Besselink vertelde over haar burgemeesterschap van de gemeente Bronckhorst.

‘Kroonjuwelen van het Loo’
Jan Huttinga kan niet alleen goed vertellen, hij maakt ook bijzonder mooie foto’s van de dieren in de Kroondomeinen. Uit alles spreekt zijn liefde voor de natuur. Een paar opmerkelijke dingen die hij vertelde: “Herten werpen ieder jaar hun gewei af”, bij de meeste van u wel bekend, maar dat de vorm specifiek bij een bepaald hert hoort was nieuw. Ook het feit dat je aan de spiegel van een damhert kunt zien of het een mannetje of een vrouwtje is, was onbekend. Zoals wel bekend is de spiegel de witte vlek onder de staart, zodat ze elkaar in het donker goed kunnen volgen. Bij de vrouwtjes is het hartvormig en bij de mannetjes niervormig. Je moet het maar net weten.

‘Inwoners van Bronckhorst, burgers stop je tussen een broodje’
Sinds oktober 2015 is Marianne Besselink burgemeester in de gemeente Bronckhorst. Degene die gedacht heeft dat wordt een saaie avond, die had het helemaal mis. Het werd een interessante avond met heel veel vragen en een mooie discussie over de meest uiteenlopende onderwerpen zoals bijvoorbeeld woningbouw, afval, vergunningen en de brandweer.
Burgemeester Besselink: “Toen ik startte was Brockhorst een krimpgemeente, maar de situatie is inmiddels helemaal anders.” In alle dorpen liggen er nu bouwplannen. Vraagstukken die haar bezig houden zijn zoal: blijft de zorg betaalbaar, redden we het zonder dwang mensen op te vangen, zijn er voldoende woningen.
Ze heeft het in haar lezing over inwoners en niet over burgers, want ‘burgers stop je tussen een broodje’, aldus Besselink. Het is maar dat u het weet.
De laatste bijeenkomst voor de zomervakantie vindt plaats op dinsdag 21 juni, namelijk het jaarlijkse tuinfeest dit keer in het Plantenbos. Het bestuur hoopt weer veel leden te mogen begroeten. De uitnodiging hiervoor komt te zijner tijd.

Burgemeester Marianne Besselink vertelt over haar werk in de gemeente Bronckhorst. Foto: Diny Oosterlaken