Hengelose vrouwen trouwden met een Canadese soldaat en kregen daar kinderen. Archief: Willy Hermans

Hengelose vrouwen trouwden met een Canadese soldaat en kregen daar kinderen. Archief: Willy Hermans

Hengelo 75 jaar geleden

HENGELO - Aan de hand van krantenberichten blikken we terug op gebeurtenissen uit het verleden. Deze week gaan we 75 jaar terug in de tijd naar mei 1947.

Door Willy Hermans

Jubilea op de Hengelose paardenmarkt
Op de zeer druk bezochte paardenmarkt, de z.g. Meimarkt, welke hedenmorgen werd gehouden, werd enigszins officieel herdacht, dat de zeer bekende paardenhandelaren Hoogland uit Zeddam 40 jaar en Binsbergen uit Lochem 25 jaar deze markt geregeld bezochten. Dit feit gaf de burgemeester aanleiding om vergezeld van het bestuur van de Marktvereniging en de marktmeester, namens het gemeentebestuur deze heren met dit jubileum te complimenteren in de zaal van de heer Leemreis, voor wiens café zij hun vaste standplaats hebben.
De burgemeester zei, onder het aanbieden van een feestdronk, dat het gemeentebestuur natuurlijk ten zeerste hun belangstelling voor de paardenmarkten die bijna 300 jaar bestaan, apprecieert. Aanvankelijk werd gevreesd dat door de gedwongen stopzetting van de vrije paardenmarkten tijdens de bezetting de markt hier haar terugslag in zou ondervinden, maar gelukkig is dit niet het geval geweest. In 1946 werden zelfs het recordaantal van ruim 7000 paarden aangevoerd, zodat gebleken is, dat zowel aanvoerders als kooplieden hier op de Hengelose markt gaarne komen.

Steenderen – Pax 1-2
Pax behaalde in Steenderen een 1-2 overwinning op de club van die naam. Voor de rust met de wind in de rug behaalde Pax een 0-1 voorsprong door een prachtschot van de linksbuiten Notten. Gezien de grote veldmeerderheid en het technisch beter spel van Pax, hadden onze jongens een grotere voorsprong verdiend. Nauwelijks waren enkele minuten in de 2e helft gespeeld toen Michels onverwachts een fraai doelpunt maakte 0-2. Geleidelijk werd Steenderen, gesteund door de wind nu sterker. Een doelpunt zat dan ook in de lucht. Het duurde echter nog tot 15 minuten voor het einde voor dit doelpunt kwam 1-2. Met deze stand kwam onder grote spanning het einde. De scheidrechter leidde zeer slecht.

Brooduitdeling bij de Muldersfluite op Hemelvaartsdag.
Doordat het brood nog steeds ‘op de bon’ is, kon ook dit jaar helaas het traditionele wegen van roggebroden op de Muldersfluite niet plaats hebben. Allerminst werd dit vermoed dat dit aloude gebruik twee jaar na de bevrijding nog niet weer kon plaats vinden. Evenals vorige jaren werd door diverse cijnsplichtigen de waarde van het anders te leveren roggebrood in geld gestort, zodat de Ned. Herv. Diaconie van Hengelo en Zelhem en de R.K. armbesturen van Hengelo en Keijenborg er geen schade van ondervonden. Het is te hopen dat men het volgend jaar weer als vanouds het traditionele broodwegen zal kunnen gadeslaan.

Brand
Maandagavond sloeg de bliksem in de zaadberg van de heer B. Taken aan de Tramstraat. Door de gunstige windrichting werd alleen de berg een prooi der vlammen.