De joodse synagoge van Hengelo. Pentekening van Agnes van den Brandeler (1918-2002), die op Het Hof aan de Hofstraat woonde.
De joodse synagoge van Hengelo. Pentekening van Agnes van den Brandeler (1918-2002), die op Het Hof aan de Hofstraat woonde.

Hengelo 100 jaar geleden

HENGELO - Aan de hand van krantenberichten blikken we terug op gebeurtenissen uit het verleden. Deze week gaan we 100 jaar terug in de tijd naar het dagelijkse leven uit april 1922.

Door Willy Hermans

"— De muziekvereniging Concordia ontving Woensdagmorgen telegrafisch bericht, dat hare directeur, de heer Fr.G. Leistikow na een korte ongesteldheid in zijn woonplaats Velp, plotseling was overleden. Behoudens een korte tusschenperiode had deze bekende musicus ruim 13 jaar de leiding onzer plaatselijke muziekvereniging.

— In alle bescheidenheid achten we ons verplicht te wijzen op een gevaarlijk punt, midden in een nogal drukken verkeersweg. 't Betreft hier de in deze streek bekende „Baaksche dijk" verbindingsweg Hengelo - Baak. Een prachtig stukje natuurschoon, prachtige laan aan beide zijden mooie bosschen, vooral In den zomer een schitterende wandelweg, doch halverwege gekomen: „Voorzichtig hoor!!" Dc brug over de beek is grootendeels stuk, zoodat de passeerende toerist die al zijn aandacht wijdt aan de mooie landstreek, groote kans heeft een ongeluk te krijgen.
Vernieuwing of verbetering dezer brug is dringend noodig en 't Is te hopen dat deze spoedig tot stand komt, voor er ongelukken plaats vinden.

— Met Pinksteren zal 't veertig jaar geleden zijn dat hier de Synagoge werd ingewijd. Behalve dat 't kerkgebouw van binnen en buiten voor dien tijd geheel opnieuw geverfd wordt, heeft de joodsche gemeente gemeend dit feit niet zonder eenige feestelijkheid te mogen laten passeeren. Een feestcommissie is samengesteld die tot taak heeft een passend programma in elkaar te zetten, waarop we nader hopen terug te komen; alle gemeenteleden hebben bereids hunne financieele alsook persoonlijke medewerking toegezegd.

— Vrijdagmiddag had de motorrijder H. uit deze gemeente bij 't passeeren der tram in de Spalstraat, daarvoor uitwijkende, het ongeluk een 5-jarig zoontje van Taken aan te rijden. 't Kind bekwam hierbij eenige kwetsuren zoodat geneeskundige hulp hieraan te pas moest komen. De motorrijder liep eenige verwondingen aan de handen op.

— Naar aanleiding van het opmaken van een proces-verbaal. tegen S. wegens. het omhakken van boomen te Hengelo deel ik U beleefd het volgende mede. Sinds langen tijd hadden er dergelijke baldadigheden in de gemeente Hengelo plaats, het werd zelfs zoo erg, dat de gemeente H. een premie van 25 gulden uitloofde voor hem die de dader of daders zou kunnen aanwijzen.
Ondanks deze premie was niemand in staat de dader(s) aan te wijzen. Thans wordt S. er van beschuldigd het gedaan te hebben, door iemand, die het de familie S. sinds langen tijd moeilijk heeft gemaakt, die in de gemeente H. zeer ongunstig bekend staat, en die nu beweert dat eenige weken geleden na aangifte S. boomen omgehakt zou hebben. Gezien de uitgeloofde premie is het onaannemelijk dat de getuige zoo lang gewacht zou hebben dit aan te geven, vooral daar hij zelf de premie op zijn zachtst gesproken zeer goed gebruiken kan. Gezien de moeilijkheden die de getuige de familie S. eerder in den weg heeft gelegd, is dit optreden niet alleen zeer raadselachtig, maar stemt het tot verder nadenken.
Onbegrijpelijk is het, hoe de burgemeester en politie, die getuige kennen, aan de verklaringen van dien enkelen persoon zoo’n waarde durven toekennen, terwijl S. en zijne familie zeer gunstig bekend staan. Is hier de dienstijver wellicht niet wat al # te groot, hoewel de bedoeling goed was?"