Wilma Aalderink en Menno Leistra proostten op een succesvolle expositie in de Steenderense Remigiuskerk. Foto: Jan Bijvank
Wilma Aalderink en Menno Leistra proostten op een succesvolle expositie in de Steenderense Remigiuskerk. Foto: Jan Bijvank

Geïnteresseerd publiek bij bijzondere kunstexpositie in Remigiuskerk

Cultuur

STEENDEREN – Door een goede samenwerking van de gemeente Bronckhorst en de Plaatselijke Commissie van Stichting Gelderse Kerken konden belangstellenden van 27 april tot en met 1 mei in de Remigiuskerk in Steenderen een deel van de kunstcollectie van de gemeente bekijken. De expositie bevatte 60 schilderijen met een grote diversiteit zowel in formaat als in techniek en werden eenmalig aan het publiek getoond. De tentoonstelling trok bijna 175 geïnteresseerden.

Door Liesbeth Spaansen

De opening werd feestelijk verricht op Koningsdag, 27 april. Voorzitter van de Plaatselijke Commissie van de Gelderse Kerken Menno Leistra heette allen die aanwezig waren, van harte welkom. Van de leden van de commissie werd Jan Bijvank even naar voren gehaald. “Jij hebt een neus voor het bedenken van bijzondere evenementen. Zonder jou hadden wij hier niet gestaan”, bedankte Menno hem.

“We voelen ons ook zeer vereerd met de aanwezigheid van onze burgemeester Marianne Besselink. Bijzonder dat u hier vanmorgen bent!” De gemeente zegde toe 34 schilderijen in bruikleen beschikbaar te stellen. “Maar u verraste ons met veel meer! Fantastisch dat de gemeente dit mogelijk heeft gemaakt! Super bedankt!”

Wilma Aalderink, de vrouw van de vorige burgemeester van Bronckhorst, Henk Aalderink, had de eer de officiële openingshandeling te verrichten. “Veel mensen bewaren warme herinneringen aan deze inspirerende en dierbare burgemeester. Wilma, wat fijn dat jij hier bent om deze expositie te openen.”

Deze tijd van het jaar staat Wilma juist meer stil bij de dagen dat zij met haar man Henk op pad ging, bijvoorbeeld naar de Koninklijke dagen, zo vertelde zij, voordat zij ter opening van de expositie het doek weghaalde van het portret van haar man Henk, geschilderd door Corinne Veen. Het hangt prominent in het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo, maar nu een paar dagen in Steenderen. “Ik ben blij met dit bijzondere schilderij omdat Henk er erg treffend op staat!’ Zij proostte daarop met Menno op een geslaagde expositie.

Oproep
Het is de wens van de Plaatselijke Commissie om een vervolg te geven aan de exposities in de Steenderense Remigiuskerk. Voor volgend jaar wil zij een tentoonstelling organiseren over de Warnsveldse schilder Herman Dijkjans. Wie in het bezit is van een ‘Dijkjans’ en deze beschikbaar wil stellen voor deze expositie kan contact opnemen met de Plaatselijke Commissie.