De keizerstitel van de Hengelose schutterij EMM is Gert van de Lende niet vreemd, ook in 2006 was hij al keizer. Foto: Luuk Stam

De keizerstitel van de Hengelose schutterij EMM is Gert van de Lende niet vreemd, ook in 2006 was hij al keizer. Foto: Luuk Stam

Gert schiet zich op Koningsdag tot keizer

Cultuur

Gert van de Lende (70) won woensdag voor de tweede keer het keizerschieten in Hengelo.

Door Luuk Stam

HENGELO – Maastricht ontving op Koningsdag één koning, op het terrein tegenover café Leemreis in Hengelo kwamen er deze woensdag maar liefst vijftien samen. Al deze voormalig schutterskoningen deden hier mee aan het vijfjaarlijkse keizerschieten van de Hengelose schutterij EMM. Aan het begin van de middag was het Gert van de Lende (70) die na 161 schoten de vogel eraf schoot en zich de komende vier jaar keizer van Hengelo mag noemen.

De komende vier jaar, want hoewel hij de romp van de vogel toch echt in 2022 naar beneden zag komen, is Van der Lende sinds woensdag de Hengelose schutterskeizer van 2021. Vorig jaar kon het geheel vanwege corona niet doorgaan. Het maakte dat Theo Jaaltink – de keizer van 2016 – de titel een jaar langer mocht dragen. Dat jaar vond het keizerschieten in Hengelo voor het eerst plaats op Koningsdag, wel nog bij voormalig café Wolbrink. Nu heeft EMM het evenement verhuisd naar de nieuwe thuisbasis van de schutterij, café Leemreis.

Hier is aan de overkant van de Spalstraat – op de parkeerplaats van de Welkoop – een schietterrein gecreëerd. Aan Koningsdag is vastgehouden. De apotheose van het vogelschieten valt nu wel precies samen met de oranjeoptocht, die vanaf het iets verderop gelegen feestterrein aan de Leliestraat vertrekt. Het levert bij enkele volgers van die optocht wat vragen op. Ze lijken welhaast van het ene feestje in het andere feestje te vallen, al is hier amper oranje te zien. ‘En vogelschieten, dat gebeurt toch met de kermis?’, klinkt het.

Dat klopt, maar dan gaat het in Hengelo om de koningstitel. “Het is maar net welke dag je pakt, in Vorden doen ze het koningsschieten juist op Koningsdag”, zegt EMM-voorzitter Richard Veerink. “Voor het keizerschieten hadden we in het verleden nooit een vaste dag, dan was het ook weleens in september, stonden we als verzopen katten in de regen. Op Koningsdag is het vaak mooi weer, vrijwel iedereen heeft vrij. Daarbij is de Welkoop deze dag gesloten, we hebben hier op de parkeerplaats de ruimte en het is veilig voor iedereen.”

De nieuwe keizer is er ook meer dan tevreden over. Gert van de Lende schoot zich op de kermis van 2005 tot koning. Ook de keizerstitel is voor hem niet nieuw. Tussen 2006 en 2011 mocht hij deze titel en de bijbehorende sjerp en ketting al dragen. Nu dus voor de tweede keer. Een eer? Dat zeker, maar heel anders wordt de 70-jarige Hengeloër er niet van. “Het is gewoon hartstikke leuk om dit met z’n allen te doen, gezelligheid, een biertje erbij”, vertelt hij. “En ik zeg altijd: als je meedoet, dan moet je ’m eraf schieten.”

Voor EMM is het keizerschieten het eerste evenement sinds lange tijd. Om nu weer zo’n groot aantal leden van de schutterij bij elkaar te zien, daar geniet voorzitter Veerink volop van. Ook als het schieten erop zit, blijft het bij Leemreis nog lang gezellig. “Evenementen als deze geven weer invulling aan de kernwaarden van de schutterij”, stelt de voorzitter. “De saamhorigheid binnen de club, broederschap, dienstbaarheid. Na twee jaar van stilstand door corona is dit een ultieme gelegenheid om elkaar weer te treffen.”

Een klein nadeel van de Koningsdag is de overvolle agenda van de burgemeester en wethouders. Veerink liet zich niet voor één gat vangen. Voor de loting en het eerste schot nodigde hij Hein Meurs uit, oud-wethouder van de voormalige gemeente Hengelo. Na hem schieten de ereleden en leden van verdienste van EMM. Daarna is het de beurt aan de vijftien oud-koningen, net zolang tot er een winnaar is. Ereprijzen gaan deze ochtend naar Jan van de Lende (kop en linkervleugel), Michel Besselink (rechtervleugel) en Bennie Thüss (staart). Gert van de Lende mag in 2026 zijn titel verdedigen, opnieuw op Koningsdag.