Oranjetaferelen op Koningsdag 2018 in Hengelo. Naast de vele activiteiten op het feestterrein aan de Leliestraat is er ook dit jaar weer een optocht door het dorp. In plaats van ballonnen zullen er oranje windmolentjes te zien zijn. Archieffoto: Luuk Stam
Oranjetaferelen op Koningsdag 2018 in Hengelo. Naast de vele activiteiten op het feestterrein aan de Leliestraat is er ook dit jaar weer een optocht door het dorp. In plaats van ballonnen zullen er oranje windmolentjes te zien zijn. Archieffoto: Luuk Stam

Oranjecomité gaat weer vol voor Koningsnacht én -dag

Feestterrein aan de Hengelose Leliestraat komt op 26 en 27 april weer tot leven

Door Luuk Stam

HENGELO – Na twee jaar van stilte zal Hengelo dit jaar tijdens de Koningsnacht (26 april) en op Koningsdag (27 april) weer oranje kleuren. Het draaiboek dat voor de editie van 2020 al helemaal klaarlag, is opnieuw uit de kast gehaald. “We kunnen nu eindelijk weer doen wat we erg leuk vinden”, zegt voorzitter Bianca Gosselink van het Oranjecomité. “Eindelijk weer reuring aan de Leliestraat, eindelijk weer een gezellig feest voor jong en oud om de verjaardag van onze koning Willem-Alexander te vieren.”

Dat begint in de Koningsnacht met vanaf 19.00 uur feest in de grote feesttent voor iedereen van 16 jaar en ouder. Deze avond zullen Tinus Hoekstra, Peter Borkus, DJ Roy en DJ Potato van zich laten horen. Op Koningsdag is er een optocht (start 11.30 uur), gevolgd door een aubade op het feestterrein (12.15 uur). Vanaf 12.30 uur is er livemuziek in de tent en starten ook de kinderrommelmarkt en het servies smijten. Ook dit jaar worden er geen ballonnen opgelaten. In plaats daarvan zorgt de organisatie voor oranje windmolentjes, deze zijn vanaf 11.00 uur af te halen op het feestterrein.
Voor het eerst werkt het Oranjecomité nauw samen met café De Zwaan, een samenwerking die ook in 2020 al op de planning stond. “Daar zijn wij heel blij mee”, vertelt Gosselink. “Zij verzorgen de catering, wij verzorgen alle activiteiten daaromheen. Het enthousiasme van beide kanten is heel groot. Natuurlijk was het lang wachten, maar moedeloos zijn we nooit geweest. Het was in maart 2020 vrij snel duidelijk dat we pas op de plaats moesten maken en dat de gezondheid voorging. In 2021 was dat nog altijd zo, maar ons oranjehart is altijd blijven kloppen.”
Nu staan de lichten weer op groen. Toch is de aanloop nog niet helemaal zoals vanouds. Normaalgesproken start het Oranjecomité al in september met de voorbereidingen. Vanwege de onzekere situatie gingen de leden nu pas in februari van start. En dan merken ze ook nog de gevolgen van corona. “Het is bijvoorbeeld veel lastiger om attracties te krijgen”, vertelt Gosselink. “Bedrijven hebben in de coronatijd attracties moeten verkopen om het hoofd boven water te houden. Maar het is ons wel gelukt, er zullen verschillende attracties staan.”

Een publiekstrekker zoals de grote vogelshow in 2018 is er dit jaar niet. “Vanwege de beperkte voorbereidingstijd moeten we daarin ook keuzes maken”, verklaart Gosselink. “We hebben nu met z’n allen zoiets van: we kunnen weer iets, daar hebben we heel veel zin in. We hopen op een lekker zonnetje, dat alles rood, wit en blauw en oranje kleurt en dat we veel feestende mensen en blije kinderen gaan zien. Na afloop gaan we evalueren en kijken of we het volgend jaar eventueel weer verder uit kunnen breiden.”
Voor het feest in de Koningsnacht zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Deze kosten in de voorverkoop 12,50 euro en zijn verkrijgbaar bij café De Zwaan, BP Wentink en snackbar Hoogstraat. Op Koningsdag is de grote feesttent gratis toegankelijk. Om het geheel te kunnen bekostigen, houdt het Oranjecomité van 4 tot en met 9 april een collecte. Wie bij wil dragen als collectant, vrijwilliger of sponsor, kan zich aanmelden bij Bianca Gosselink. Meer informatie en contactgegevens zijn te vinden op de website van het Oranjecomité.


oranjecomite-hengelogld.nl