Juichende mensen tijdens de bevrijding. Foto: archief J. Kreunen
Juichende mensen tijdens de bevrijding. Foto: archief J. Kreunen

Bevrijding vieren, nu?

HENGELO - In 2020 was het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse overheersing. Muziekvereniging Crescendo in Hengelo vond daarin samen met eetcafé Jansen & Jansen aanleiding om een feest te organiseren: Het Bronckhorster Bevrijdingsbal. Dat kon toen niet doorgaan vanwege de corona pandemie. Wat niet kon in 2020 doet de muziekvereniging nu: de vrijheid vieren met het Bevrijdingsbal op het kerkplein op 23 april. Aanvang 20.00 uur, om 19.30 uur gaat het hek open.

Op het kerkplein in Hengelo wordt 23 april een feestterrein ingericht, met een muziektent, een overkapping, een dansvloer, een bar en natuurlijk de wafelkraam. De muziek wordt verzorgd door Crescendo en door de Big Band ‘Melody & Rythm' uit Doetinchem. Er wordt gedanst door dansparen van City Dance, Consumpties worden verzorgd door Jansen & Jansen.
Hengelo Gld. werd op 1 april 1945 bevrijd door Canadese troepen. Tijdens de bevrijding gingen de mensen de straat op en vierden de vrijheid. Lang uitgestelde bruiloften vonden in die tijd weer plaats, er werd gedanst op de muziek van Louis Armstrong, Vera Lynn, Glen Miller en Frank Sinatra. Deze sfeer wordt nagebootst tijdens het bevrijdingsbal. Na twee jaar van uitstel heeft Crescendo de draad weer opgepakt.

Kaarten à 10 euro zijn vanaf 30 maart te koop bij Jansen & Jansen, Plus Eland en AH in Hengelo of bestellen op de website. Tot 12 jaar is de toegang gratis.

Mensen vragen: zou je dat nu wel doen, nu er zoveel ellende gaande is in het oosten van Europa? Juist nu realiseren we ons des te meer hoe kwetsbaar we zijn, hoe goed we het hebben, wat vrijheid en vrede betekenen. Laten we dat koesteren en gelijktijdig meeleven met degenen die onder het geweld lijden.


crescendohengelo.nl