Het witte kruis wordt gedragen vanuit de R.K. Willibrorduskerk. Eigen foto

Het witte kruis wordt gedragen vanuit de R.K. Willibrorduskerk. Eigen foto

Stille Omgang Steenderen -van kerk tot kerk- op Palmzondag

Algemeen

Stille Omgang Steenderen op Palmzondag

STEENDEREN - Drie jaar geleden vond in Steenderen op de avond van Palmzondag een Stille Omgang plaats, waarbij een groot wit kruis door het dorp werd gedragen. Dit jaar zal de Stille Omgang Steenderen, van kerk naar kerk, voor de tweede keer plaats vinden: op zondagavond 10 april. Aansluitend wordt de Vesperpassie van Willem Vogel uitgevoerd.

Iedereen wordt namens beide kerken uitgenodigd om op Palmzondag 10 april om 19.00 uur naar de R.K. Willibrorduskerk te komen, waar het grote witte kruis staat opgesteld. Van daaruit begint de Stille Omgang door het dorp, waarbij het kruis door groepen mensen in wisselende samenstelling zal worden gedragen. Er is dit jaar veel om bij stil te staan, voordat we op weg gaan naar Pasen. In stilte denken we aan slachtoffers van de coronapandemie, aan de oorlog in Oekraïne en aan geweld en onderdrukking in veel andere landen.
De Stille Omgang eindigt in de protestantse Remigiuskerk. Daar wordt vervolgens de Vesperpassie van Willem Vogel uitgevoerd. Deze passie -van ongeveer een half uur- is in 1978 gecomponeerd door Willem Vogel en bezingt het lijden en sterven van Jezus, zoals beschreven in het evangelie van Mattheus. De vesper wordt uitgevoerd door vocal group Full House, op de vleugel begeleid door Lucian Venderink, waarbij lectoren van de R.K. parochie de bijbehorende lezingen verzorgen. Hiermee starten de beide kerken van Steenderen de Stille Week, voorafgaand aan Pasen. Iedereen wordt uitgenodigd om in de Stille Omgang Steenderen mee te lopen en/of de Vesperpassie na afloop in de Remigiuskerk te bezoeken, vanaf ongeveer 19.30 uur.
Drie jaar geleden werd de Stille Omgang door het dorp afgesloten met de Steenderense Passion. Vanwege de korte voorbereidingstijd in verband met de recente coronamaatregelen is dat nu niet mogelijk. Bovendien vindt de landelijke Passion die week plaats in Doetinchem. De Vesperpassie is dit jaar een fraaie en waardige opvolger. Er wordt naar gestreefd om volgend jaar weer een uitgebreide Passion te organiseren.