Geslaagde opruimactie in Steenderen, in en buiten het dorp. Foto: Bonnie Willemsen
Geslaagde opruimactie in Steenderen, in en buiten het dorp. Foto: Bonnie Willemsen

Steenderen is weer schoon

Algemeen

Opvallend veel (giftige) peuken opgeraapt!

STEENDEREN - Zaterdag 19 maart, tijdens landelijke opschoondag, hebben ook in Steenderen weer bewoners de handen uit de mouwen gestoken en vuil geruimd. In twee ploegen, de ene in het buitengebied en de andere in het dorp, prikten dorpsgenoten vuil op uit plantsoenen, bermen en van straten.

Negen kinderen en evenveel volwassenen hebben rondom het plein bij de Pannevogel, sporthal en zwembad geraapt en in grote delen van de rest van het dorp. Aan het einde van de ronde stond hen een kop soep en heerlijke broodjes te wachten op de Kei.

Een compliment aan het dorp is dat de hoeveelheid vuil die is gevonden, enorm meeviel. Blijkbaar zijn we vrij opgeruimde bewoners. Wat wel opviel is dat tweederde van het opgeruimde vuil bestond uit sigarettenpeuken. 

Sigarettenpeuken bevatten veel gifstoffen, waaronder arsenicum. En wist u dat peuken niet bestaan uit papier en katoen (wat veel mensen denken) maar uit een soort kunststof en dat ze niet vergaan? Ze vallen uiteindelijk wel in kleine stukjes uiteen, maar dat kan wel tien jaar duren! Ondertussen blijven ze giftige stoffen in de natuur lekken. Fijn dus, wanneer rokers hun sigarettenpeuken in een prullenbak gooien en niet op de grond laten liggen.

In het buitengebied zijn door vijftien volwassen en veertien kinderen met name de wegbermen opgeschoond. Het waren voornamelijk diverse soorten plastics en blikjes wat er werd opgeruimd, wat resulteerde in circa 3,5 m3 afval.

Na afloop werd er nog gezellig nagepraat in de kantine van de familie Breukink onder het genot van een glaasje en een warm hapje aangeboden door de WBE Steenderen.

Samen prikken tijdens de Landelijke Opschoondag. Foto: Erika Kuik