Leander Grooten in Klimop bij de muurschildering. Foto: PR
Leander Grooten in Klimop bij de muurschildering. Foto: PR

Klimop groeit en bloeit

Algemeen

WINTERSWIJK – Op een gemiddeld dagje bij Klimop loopt jong en oud door elkaar en werkt samen. Het is die ontmoeting tussen mensen van verschillend pluimage waar initiatiefnemer Leander Grooten op had gehoopt.

Door onze verslaggever

Trots toont hij de binnen- en buitenruimtes aan de Noteboomstraat 20 en vertelt bij elk vertrek een anekdote. Wat in september begon met een kaal pand, is inmiddels een plek van verhalen. “Het leeft, dankzij al die vrijwilligers met ideeën, materialen en hun vrije tijd.”

Lange aanloop
Bijna twee jaar geleden begon Leander Grooten als pionier in Winterswijk. Een zoektocht naar wat mensen bindt en zingeving in de breedste vorm begon. Ontmoetingen tijdens meerdere lockdowns volgden. “Ik sprak met inwoners, ambtenaren, ondernemers in Winterswijk, jonge mensen en gepensioneerden, kerkgangers en ongelovigen. Met mijn team concludeerden we dat aandacht voor elkaar, voor de aarde en voor levensvragen de kern moest worden van ons initiatief.”

Rustiek
Vergroenen van de eigen omgeving werd een startpunt: her en der zijn inmiddels stukken schoolplein van de voormalige Mondriaan Mavo onttegeld om groen aan te planten. Met de tegels die overblijven worden zitjes gebouwd. “We zijn blij met de medewerking van DuurzaamWinterswijk voor dit project.” Lokale bouwmarkten en een hovenier dragen belangeloos bij. Een eerste tuinpad dat is aangelegd leidt naar een rustiek plekje. “Hier kun je in het voorjaar heerlijk zitten mijmeren of een boek lezen tussen de bloeiende bloemen.”

Kracht van samen
Eenmaal binnen wijst Grooten op het meubilair: alles is geschonken door inwoners. “Iedereen draagt zo bij aan hergebruik”, merkt hij op. ”Dat bouwen we verder uit door workshops te houden hoe je van oude spullen iets nieuws kunt maken, in samenwerking met Kringloop Aktief.” Het netwerk dat het pioniersteam afgelopen jaar heeft opgebouwd werpt zijn vruchten af in samenwerkingspartners: Villa Mondriaan, Boogie Woogie, Stichting Present, Sociaal Team Winterswijk, AZC, WuH. Terwijl we langs een muurschildering lopen, zegt Grooten: “Tess Berends loopt stage bij Snibbit dat concept designs en artiest impressions maakt en zij heeft deze ruimte echt een identiteit gegeven.” Het is een voorbeeld van wat je samen beter kunt doen dan alleen.

Thuis voelen
De mensen die over de vloer komen bij Klimop zijn divers. Tijdens de koffie op een doordeweekse dag komen mensen voor een praatje, op een zaterdag wordt de werkkleding aangetrokken. En er zijn bijzondere ontmoetingen: “Vorige week praatten een twintiger en een zeventiger over de liefde en hoe deze je kan overkomen. Ze hadden elkaar nog nooit eerder gezien. Zulke gesprekken kom je niet zo snel ergens anders tegen. Een vrijwilliger die elke zaterdag in de tuin werkt, appte me dat hij zich echt thuis voelt bij ons, omdat hij de vrijheid krijgt iets te doen wat hij graag wil. Dan ben ik stiekem een beetje trots dat we dat nu al bereikt hebben.”

1001 ideeën
Elke zaterdag om 12.30 uur wordt er samen geluncht. Elke gast neemt wat lekkers mee en alles wordt in buffetvorm opgediend. “Zo is er elke week een andere gedekte tafel en kun je tegen nul kosten een kostbare ontmoeting hebben.” Daarnaast kunnen mensen plantjes brengen voor het Plantenasiel en gratis boeken meenemen uit de Kadobieb. Er zijn talloze ideeën die vorm krijgen als er vrijwilligers zijn die hier een rol in willen pakken. Grooten: “Heel graag breiden wij ons gastteam uit zodat er vaker iemand is voor een praatje en het schenken van de koffie. Ook andere talenten kunnen wij goed inzetten. Er is hier plek voor goede ideeën.”

Meer informatie: klimopwinterswijk@gmail.com en 06-14847818.