Bep Godthelp is als emigrant door grenswacht Arjan Ligtenbarg toegelaten in Amerika. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Bep Godthelp is als emigrant door grenswacht Arjan Ligtenbarg toegelaten in Amerika. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Tentoonstelling Historische Kring Kotten beperkt zich niet tot emigratie 19de eeuw

Algemeen

“Het is van alle tijden om ergens te blijven of weg te gaan”

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Na een jaar kon dan eindelijk het resultaat getoond worden van iets dat al zo lang klaar was. Op zaterdag 20 november werd de tentoonstelling geopend, die de Historische Kring Kotten over emigratie samenstelde. Die kon alleen op zaterdag en zondag bezocht worden. Hierna gaat de tweetalige expositie op reis. Volgend jaar is die te zien in Bocholt, Aalten, Oeding en in de Wereld van Wenters in Winterswijk.

Scheepsramp met de Phoenix
“Het is vandaag een bijzondere dag”, zei Henk te Kulve van de Historische Kring zaterdag. “Het is 174 jaar geleden dat op de Lake Wisconsin het schip de Phoenix is vergaan. Daarbij zijn 154 kolonisten omgekomen. Daarvan kwamen er 84 uit deze regio en een 29-tal uit Kotten.” Het verhaal van deze ramp is een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling. De namen van alle mensen die gestorven zijn staan op het Phoenix-monument op de oude begraafplaats in Winterswijk. Het werd in 2017 daar op initiatief van de Historische Kring geplaatst. “Daarna zijn we verder gegaan met het verhaal van de emigranten”, zei Te Kulve. De Kring hoopt ook de basisscholen te bereiken met deze tentoonstelling. “Onze doelstelling is doorgeven, informeren en leren van de geschiedenis. Er zijn veel migratiebewegingen geweest in de geschiedenis. Het is van alle tijden om ergens te blijven of weg te gaan.”

Als emigrant of achterblijver de tentoonstelling beleven
De expositie heeft als officiële naam ‘Achterhoekers en Westmünsterländer op drift’. Bep Godthelp, die al jaren behulpzaam is bij het verzamelen van documentatie over het onderwerp, mocht de tentoonstelling openen. Dat deed zij door als ‘emigrant’ de Verenigde Staten binnen te gaan. Na het tonen van een pas en het invullen van de nodige papieren mocht zij het land ingaan en werd een grensboom voor haar omhoog gedaan.

Bezoekers kunnen de tentoonstelling op twee manieren beleven: als emigrant en als achterblijver in Nederland. De weg leidt dan langs verschillende informatiepanelen met heel veel illustraties, wat het voor de bezoeker aantrekkelijk maakt. De hoeveelheid tekst per paneel is te overzien, maar wie in beide rollen alle panelen langs gaat krijgt veel informatie te verwerken. Het beste lijkt daarom de tentoonstelling twee keer te bezoeken. Hoewel de tentoonstelling zich concentreert op de grote emigratiegolven in de 19de eeuw naar het beloofde land Amerika, is er ook aandacht voor de emigratie naar andere landen en voor andere migratiebewegingen vanuit en naar Europa.