Astrid Dekkers. Foto: PR
Astrid Dekkers. Foto: PR

Thema-wandeling: Onderduikers in het Koren-burgerveen

Thema-wandeling: Onderduikers in het Koren-burgerveen

WINTERSWIJK - Op het namenmonument dat onlangs in Amsterdam werd onthuld staan ook de namen van een groep joodse onderduikers waarvan een groot gedeelte was geboren en getogen in Winterswijk. Op 1 juli sprak directeur Gerda Brethouwer met historica Astrid Dekkers via een livestream in de Koppelkerk over de gebeurtenissen van de onderduik van de gezinnen in het Korenburgerveen.

Onder druk gezet door razzia’s en de oproepen voor Westerbork besloten ze een onderduikplek te zoeken voor zichzelf en hun gezinnen. Zo vonden meer dan twintig volwassenen en vijf kinderen een schuilplek in het veen. Ze zaten er een paar maanden veilig. Boeren die grensden aan het Korenburgerveen zorgden voor het eten. Ze waanden zich veilig. Helaas bleek dat niet zo te zijn…. 

Astrid Dekkers vertelt tijdens een rondwandeling op locatie wat er met deze onderduikers is gebeurd. Juist door op de plek zelf de verhalen te horen wordt meer duidelijk onder welke condities men er leefde, hoe ze geholpen werden door de boeren bij het Korenburgerveen en hoe wrang het is dat ze werden opgepakt en afgevoerd. 

De wandeling start bij Gastgalerij Ankomm’n, Mentinkweg 5, Winterswijk. De wandeling van ongeveer anderhalf uur voert over bospad richting het veen en naar het monument aan de Korenburgerveenweg. De wandeling gaat niet het veen in, dus laarzen zijn niet nodig. De kosten zijn 5 euro per persoon, ter plekke graag contant te voldoen. De wandeling gaat in rustig tempo. 

Per wandeling kunnen vijftien personen mee, vol is vol. Bij het startpunt kan men ook lunchen, koffie of thee drinken of iets lekkers kopen. Belangstellenden die alvast iets willen horen over het verhaal, kunnen luisteren naar de podcast Mensch: De mensen in het veen (vier afleveringen) https://anchor.fm/astrid-dekkers 

Data wandelingen: Maandag 18 oktober, 14.00 uur, zondag 24 oktober 11.00 uur, zondag 24 oktober 14.00 uur. 

Opgave kan via de mail bij: astriddekkers@hotmail.com Groepen van tien personen of meer kunnen apart een afspraak maken en met hun eigen groep wandelen.