Gerrit Vossers. Foto: PR
Gerrit Vossers. Foto: PR

Zo zegge wi-j dat, zo schrieve wi-j dat

Zo zegge wi-j dat, zo schrieve wi-j dat

HUMMELO - Het Oost-Gelders Streektaaldictee vindt op donderdag 11 november voor de dertiende keer plaats in de conferentiezaal van restaurant De Gouden Karper, Dorpsstraat 9 in Hummelo. Regionale weerman en dialectspreker Gerrit Vossers houdt een praatje over het weer in Achterhoek en Liemers. Streektaalband GoedVolk treedt op met haar luisterliedjes in het Nedersaksisch en het Kleverlands, de taal die gesproken wordt in de Liemers.

Liefhebbers van het Nedersaksisch en het Kleverlands kunnen weer hun hart ophalen aan een dicteetekst met veel bijzondere dialectwoorden uit Achterhoek en Liemers. In 2019 beten de deelnemers zich nog stuk op woorden als hussekonte, toetvinke, bouwpietjes, piäöntjes, knozzen, blinzeken en pannevöggele. De corona zat het dictee in 2020 flink dwars. Ook in maart 2021 lukte het niet om het dictee te houden. Daarom is het eenmalig naar het najaar verschoven.

De voorlezers van het dictee zijn de bekende schrijver-zanger-verteller Henk van Aalten en ECAL-streektaalprojectmedewerker Diana Abbink. Hans Beernink: “Zij laoten opni-j de deelnemmers in het bekende schoolse veurlaesstaccato regel veur regel met punten en komma’s 250 woorden pennen. Ook dit jaor het de dicteetekst weer haevige streektaalwoorden. Alle deelnemmers kriegen nao afloop een streekboek cadeau. Dit jaor een hele speciale!”.

De jury, die het dictee van de deelnemers nakijkt, staat onder leiding van dr. Lex Schaars. Hij werd vorig jaar benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor al zijn verdiensten voor het Nedersaksisch in de Achterhoek. Kijk op www.streektaaldictee.nl voor meer informatie, oude dicteeteksten en een uitleg over de WALD-spelling. De belangrijkste regel bij het maken van het dictee is, dat de deelnemers goed moeten luisteren naar de uitspraak van de voorlezers.

Inloop vanaf 19.00 uur, aanvang 19.30 uur. Deelname: 5 euro (incl. koffie/thee), te betalen aan de kassa. Aanmelding is vanwege corona verplicht. Dat kan tot uiterlijk 11 november bij het Erfgoedcentrum via: info@ecal.nu of 0314 - 787 078. Aangeraden wordt om vroeg te reserveren.


www.streektaaldictee.nl