Rianne Nijman, voorzitter van de Zonnebloem. Foto: Verona Westera
Rianne Nijman, voorzitter van de Zonnebloem. Foto: Verona Westera

De Zonnebloem zoekt jonge vrijwilligers en deelnemers

Algemeen

40-jarige vereniging niet alleen voor senioren

Door Verona Westera

WINTERSWIJK - “Hoe leuk zou het zijn als ook jongeren zich melden om mee te denken over nieuwe activiteiten?” Rianne Nijman, voorzitter van De Zonnebloem afdeling Winterswijk ziet het helemaal zitten om een jongerenafdeling te starten. Zij nam de functie van voorzitter net voor de coronaperiode over van Annie Blikman en wil een frisse wind door de vereniging laten waaien, maar vooral ook het oude vertrouwde behouden. 

“Bij De Zonnebloem denken mensen vaak aan senioren en de boottochten”, vertelt Rianne. “Daar willen we wat aan doen, want De Zonnebloem is er zeker ook voor jongeren. Daarmee bedoel ik ook zeker dertiger en veertigers. Neem onze penningmeester, Saskia Willink. Zij is begonnen als deelneemster, maar zit nu in het bestuur. Zij is een jonge vrouw en kreeg voorheen bezoek van de vrijwilligers van De Zonnebloem, nu maakt ze zelf plannen voor activiteiten”, legt Rianne uit. “Het is helemaal niet aan leeftijd gebonden. Er zijn ook jongeren, bijvoorbeeld met een beperking, die behoefte hebben aan sociale contacten. En hoe leuk zou het dan zijn als we input krijgen van jongeren om activiteiten op te zetten voor jongeren?”

Rianne werd zelf actief voor De Zonnebloem na een oproep voorvrijwilligers in de krant. “Ze legde huisbezoeken af. Dat beviel me wel. Later werd ik dus benaderd voor de functie van voorzitter. Dat zie ik wel als een uitdaging, naast reguliere baan. Ik bezoek nog ook nog één deelnemer regelmatig.”

Het werven van vrijwilligers gaat Rianne blijkbaar best goed af, want zowel haar vriend Marco, als haar schoonmoeder en schoonzus zijn actief voor De Zonnebloem. “Het is leuk”, vertel Marco. “Een keer in de drie weken maak ik een rondrit met een man van in de negentig door het buitengebied. Dat is voor hem echt een uitje. Hij vertelt over vroeger en over het gebied. Het kan hem niet lang genoeg duren. Onderweg drinken we een kopje koffie en dan gaan we terug. Het kost een paar uurtjes tijd één keer in de drie weken en deze meneer is er gelukkig mee. Dat is dan toch mooi.” Rianne: “Het is ook zo dat je als vrijwilliger zelf afspraken maakt over hoe vaak je langs komt of wat je gaat doen. Met een paar uurtjes in de zoveel weken kun je al een groot verschil maken voor de deelnemers. Het gaat om de sociale contacten. Een praatje, een kopje koffie drinken. Zo halen we mensen uit een sociaal isolement. Ik weet zeker dat er ook jongeren zijn die behoefte hebben aan deze contacten. Voor hen willen wij als De Zonnebloem er zeker óók zijn. Bezoekwerk en leuke activiteiten organiseren de hoofdmoot van onze vereniging. Deelnemers een leuke tijd bezorgen, daar zijn we goed in.”

Op dit moment heeft de afdeling zo’n 70 deelnemers. Als het aan Rianne ligt wordt de focus voor het komende jaar verjongen, zowel in het bestuur als onder de deelnemers. “We moeten van het onterechte stoffige imago af. Dus jongeren, mensen met een beperking en alle andere belangstellenden kunnen zich melden als we iets kunnen betekenen, of om te sparren over nieuwe plannen en ideeën.”

Jubileum
Het eerstsvolgende waar het bestuur druk mee is, is het vieren van het 40-jarig jubileum van de afdeling. “Dat was eigenlijk al vorige jaar, maar dat kon toen natuurlijk niet.” Op 13 november is er een feestje van 14 uur tot 17.45 uur bij Reuselink. Er is voor de deelnemers van De Zonnebloem een hapje en een drankje, muziek en een verrassing.

Meer informatie over De Zonnebloem Winterswijk is te verkrijgen via saskiazonnebloemwinterswijk@gmail.com of via de afdelingssite.


www.zonnebloem.nl/winterswijk