De synagoge en het badhuis. Foto: Mirjam Schwarz
De synagoge en het badhuis. Foto: Mirjam Schwarz mirjam schwarz

Rondleidingen in de synagoge

Algemeen

WINTERSWIJK - In de 17e eeuw woonde er een handvol Joden in Winterswijk. Rond 1800 was hun aantal toegenomen tot ruim vijftig zielen. In de eerste helft van de twintigste eeuw was de gemeenschap uitgegroeid tot meer dan 300 mensen. Veehandelaren en slagers, textielhandelaren waren het, volledig opgenomen in de plaatselijke samenleving. Hun rijke Joodse cultuur is nog steeds zichtbaar. Tijdens de rondleidingen op 20 en 27 oktober ( start 15.30 uur) wordt het Joodse verhaal verteld. Dat gebeurt in de synagoge aan de Spoorstraat.

De synagoge is ook het hart van een bijzonder complex, dat niet voor niks erkend is als rijksmonument. Achter de synagoge ligt het ritueel badhuis, ernaast het Joodse schooltje. Daarnaast ligt de woning van de voorzanger en achter een bijzondere betonnen muur de begraafplaats, die tot 1880 in gebruik is geweest. Deze combinatie is uniek voor Nederland. De synagoge heeft ook in de 21ste eeuw nog steeds die religieuze functie, maar de lokale Joodse gemeenschap bestaat nog maar uit een handvol mensen.
Het voortbestaan van het synagogecomplex wordt gegarandeerd door de nieuwe eigenaar, de Stichting Cultuurbehoud Achterhoek. Vrijwilligers van de Stichting Winterswijkse Synagoge verzorgen de rondleidingen. De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Aanmelden voor de rondleidingen is wenselijk. Dit kan via info@synagogewinterswijk.nl. Na registratie wordt per e-mail een bevestiging gestuurd.  Volwassenen betalen 5 euro, kinderen tot 16 jaar 3 euro. Uit respect voor de Joodse traditie wordt mannen gevraagd in de synagoge een hoofddeksel te dragen. In de synagoge kan een kippa worden geleend, een eigen hoofddeksel (pet of hoed) is ook toegestaan. Meer informatie, ook voor (groeps-)rondleidingen op andere momenten, op www.synagogewinterswijk.nl.