Bevolkingsonderzoek borstkanker

Algemeen

WINTERSWIJK - Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar uit Winterswijk worden voor het bevolkingsonderzoek borstkanker uitgenodigd vanaf 22 oktober. Het onderzoekscentrum is te vinden op het parkeerterrein bij sporthal De Spoorzone (Parallelweg 9).

Bevolkingsonderzoek
Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Covid-19
Vanaf 25 september is 1,5 meter afstand houden niet meer verplicht. Dus ook niet tijdens het borstkankeronderzoek. De medewerkers blijven beschermende middelen dragen tijdens het borstonderzoek. De cliënt mag ook een mondkapje dragen, deze kan ze zelf meenemen of ze kan er een vragen bij binnenkomst van het onderzoekscentrum.

Uitnodiging komt tijdelijk later
Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en er voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid, kunnen cliënten weer iedere 2 jaar worden uitgenodigd.

Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. Dat is op dit moment niet het geval. In de ene regio moeten vrouwen (veel) langer wachten op het borstonderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, kan het zijn dat het onderzoek op een andere locatie plaatsvindt. Het kan ook zijn dat de cliënt langer moet reizen naar het onderzoekscentrum.
Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker staat op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl, of bel de informatielijn, bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 088 11 86 300.