Cees Janssen overhandigt Victory Boogie Woogie aan Gerben Grooten. Foto: Han van de Laar
Cees Janssen overhandigt Victory Boogie Woogie aan Gerben Grooten. Foto: Han van de Laar

Victory Boogie Woogie nu ook in Boogie Woogie

Algemeen

‘We willen onze dankbaarheid tonen’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Het is een van de beroemdste schilderijen ter wereld, zo mag Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan toch wel worden genoemd. Het kostbare origineel hangt in het Kunstmuseum van Den Haag en een replica staat nu in het instituut voor kunst en cultuur Boogie Woogie. Het idee om Victory Boogie Woogie na te maken, kwam van de schildersgroep van de Winterswijkse Uitdaging (WUh), sinds kort medegebruikers van de ruimtes van Boogie Woogie. Dit om namens de Wuh dank te betonen voor het gastvrije welkom, heeft de schildersgroep dit initiatief genomen.

Exacte maten
De overhandiging vond plaats in het bijzijn van vele belangstellenden. Aan Cees Janssen, de nestor van de schildersgroep de eer om het doek te overhandigen aan directeur-bestuurder van Boogie Woogie, Gerben Grooten. Hij wilde vooral de respectvolle manier benadrukken waarop de WUh een gelijkwaardige plek heeft gekregen binnen Boogie Woogie en zo haar maatschappelijke activiteiten voort kan zetten. De aanleiding voor dit onderwerp is ontstaan, toen dit voorjaar buiten een aantal zitbanken in Mondriaanstijl werden geverfd. Dat oogt mooi. Victory Boogie Woogie is op precies dezelfde maten nagemaakt, namelijk 127 cm bij 127 cm. De kleuren zijn zoveel mogelijk hetzelfde als van het origineel. In samenwerking met Villa Mondriaan is geprobeerd de juiste RAL kleurcode te achterhalen en toe te passen.

Eerbetoon
Cees: “Winterswijk hoort bij Mondriaan en Mondriaan bij Winterswijk. Er is dan ook geen betere plek denkbaar dan hier in de hal van Boogie Woogie.” Gerben was verheugd met de mooie woorden van Cees: “Als je naar dit gebouw gaat, zie je buiten op de muur onze naam. Dat is de enige verwijzing naar Mondriaan. Nu we dit schilderij hebben en het een prominent plekje in de hal krijgt is er ook binnen een eerbetoon aan de beroemde schilder.” Als afsluiting ontvingen enkele leden van de schildersgroep nog een bloemetje voor het vele werk dat er aan het kunstwerk besteed is. Voor wie ook interesse heeft om te schilderen dat kan bij de WUh op maandag- en vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.