Theo Beijer, directeur SDOA. Foto: PR
Theo Beijer, directeur SDOA. Foto: PR

Fijnder, werkleerbedrijf Oost-Achterhoek

BERKELLAND/OOS GELRE/WINTERSWIJK - De Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) verlaat na tien jaar haar plek in het centrum van Groenlo. SDOA gaat samen met Werkbaan Oost in Lichtenvoorde en het Loopbaanplein in Winterswijk verder als ‘Fijnder, werkleerbedrijf Oost-Achterhoek’, met als werkgebied de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Begin 2022 betrekken de drie instanties op het industrieterrein de Laarberg een gezamenlijke locatie aan Batterij 10-12 in Groenlo.

Door Rob Stevens

Theo Beijer is directeur bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek. Hij vertelt dat het uitgangspunt van overheden is dat er voor iedereen een zinvolle plek is weggelegd in de samenleving, dat iedereen ‘mee moet kunnen doen’. Maar dat is lang niet altijd even makkelijk. Omdat er nu eenmaal sprake is van onderlinge verschillen. Iemand kan een verstandelijke beperking hebben, net van school afkomen of zijn of haar school niet af hebben afgemaakt, statushouder zijn, etc. Fijnder heeft straks alle kennis en expertise op één locatie bijeen om eenieder die dat nu alleen niet lukt, te begeleiden naar een betaalde werkplek of zinvolle plaats in de samenleving. Rekening houdend met iemands specifieke kwaliteiten. Een (bijzondere) bijstandsuitkering is er dan voor mensen die niet genoeg inkomen of vermogen hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. En als mensen schulden hebben of dreigen vast te lopen, is er schuldhulpverlening om verder onheil te voorkomen

Met de decentralisatie van landelijke overheidstaken zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor de ondersteuning van mensen die het niet helemaal op eigen kracht redden. Personen die op zoek zijn naar werk, scholing of gewoon een maatschappelijk zinvolle besteding van de dag. Maar waar wel een beroep wordt gedaan op kwaliteiten en talenten. Want dat maakt het leven leuk. Fijnder is in dat verband de aangewezen helpende instantie voor inwoners die een eigen plek zoeken. Voor de drie Achterhoekse gemeenten Berkelland, Oost-Gelre en Winterswijk is Fijnder de instantie die daarbij professionele begeleiding biedt.

De samengevoegde organisaties kunnen straks inwoners die op zoek zijn naar werk (ouderen, jongeren, statushouders) nog meer ontwikkelmogelijkheden bieden. Bij de begeleiding naar een passende opleiding zijn meerdere opleidingscentra in de Achterhoek betrokken. Voor werknemers die een aangepaste werkomgeving nodig hebben en begeleiding op de werkplek heeft Fijnder een poule van geschikte bedrijven werkzaam in diverse sectoren. De firma Timmerije in het landelijke Noordijk is daarvan een voorbeeld. Het bedrijf, specialist in het kunststof spuitgieten, biedt veertig werknemers een aangepaste werkplek mét een vaste begeleider. Zo zijn er meer bedrijven in diverse sectoren waar gewerkt wordt of werkervaring wordt opgedaan en leermeesters iemand verder op weg kunnen helpen. In een eerste oriënterend gesprek wordt vastgesteld wat iemand precies aan ondersteuning nodig heeft. Fijnder heeft begin volgend jaar dan veel mogelijkheden in één huis op één plek.

Op de website van SDOA (www.socialedienstoostachterhoek.nl), onder het kopje nieuws, is een instructief filmpje te vinden met de mogelijkheden die Fijnder biedt.