Haven

Grootse plannen bedenken is lastiger geworden. Alleen als ik er al aan denk welke belemmeringen ik op weg naar de uitvoering tegenkom, zak ik moedeloos terug in mijn luie stoel. De echte visionair en wereldverbeteraar laat zich daardoor niet ontmoedigen. Die gaat door. Die weet dat geduld nodig is. Ooit komt de beloning.

Het was gemakkelijker om 200 jaar geleden visionair te zijn. Met speels gemak zette die de wereld naar zijn hand. Er was niet veel waar die rekening mee moest houden. Er waren steden en dorpen verspreid over het land en er waren boeren. Vooral in het oosten van het land waren er veel woeste gronden. Onland werd dat ook wel genoemd. Dat moet 'echt' land worden, dacht de visionair.

Met de natuur hoefde nog geen rekening gehouden te worden. Die bestond nog niet. Vervuiling van bodem, water en lucht? Bent u wel goed snik? Een strenge overheid, die randvoorwaarden stelt en regels heeft? Het moet toch niet gekker worden. De wereldverbeteraar van toen, die zich al gemakkelijk voor het karretje van mensen met geld liet spannen, zag geen problemen of ontkende ze. Hij zei alleen goed te willen doen.

Tegenwoordig zijn er nog altijd politici en ondernemers, die graag even de visionair willen zijn. Voor hen is de wereld nog woest en ledig en hoeft er met niets rekening gehouden te hebben. Ja hoor, daar zijn weer enkele strepen op een kaart gezet, want daar komt een nieuwe snelweg. Laten we naar de kaart van de Achterhoek kijken. Alleen een snelweg tot bij Varsseveld? Het wordt de hoogste tijd die door te trekken, want door die Achterhoek moet zo snel mogelijk heen rijden.

Ze gaan soms met de tijd mee. Al die vrachtwagens op de weg? Dat mag minder. Kom, we vervoeren meer goederen per spoor. Als je dan van Rotterdam naar Twente wilt is het handig om een snelle spoorwegverbinding te hebben. Laten we weer op de kaart kijken. Als ze daar in de Achterhoek dan toch bezig willen met een snelweg kan er prima een robuust goederenspoor langs. Als we dan toch bezig zijn... Een aftakking via Winterswijk naar het Ruhrgebied is dan ook zinvol. Zo’n Bocholtse Baan is pas weer compleet met rails.

Deze visionair weet dat goederenvervoer met boten, die elektrisch aangedreven worden, de toekomst is. Daarvoor heb je waterverbindingen nodig. De Boven-Slinge tot aan de Oude IJssel omvormen in een breed kanaal is dan zinvoller. Of halen we dat plan van 100 jaar geleden uit het archief? Ja, we gaan Winterswijk eindelijk verbinden met het Twentekanaal. Vergeet de recreatie niet. Een jachthaven doen we er meteen bij. Op naar de twee miljoen overnachtingen!