Hilde Gerritsen (links) en trainer Anoek ter Bille (rechts) van Meiden - en Vrouwenvoetbal Achterhoek. Foto: Roel Kleinpenning

Hilde Gerritsen (links) en trainer Anoek ter Bille (rechts) van Meiden - en Vrouwenvoetbal Achterhoek. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

'Wij willen speelsters ontwikkelkansen bieden'

DOETINCHEM - In 2019 is de stichting Meiden en Vrouwen Voetbal Achterhoek (MVVA) opgericht. Een professionele opleidingsplek voor meiden, waar talentvolle amateurspeelsters op een hoog niveau trainen. “Onze droom is natuurlijk om in de Eredivisie te voetballen.”

door Hans Hissink

Projectleiders Hilde Gerritsen en Anouk ter Bille zijn de drijvende krachten achter MVVA. "Voordat de stichting het daglicht zag, was ik samen met Anouk aan het kijken waar behoefte lag,” vertelt Hilde. "Vervolgens zijn we met een team van meiden onder de 13 jaar begonnen. Nu spelen er 60 meiden verdeeld over drie teams (MO13, MO14 en MO15) en worden we steeds groter.”

De speelsters van MVVA voetballen op een hoog niveau, tussen de jongens, bij lokale verenigingen in de Achterhoek. Aanvullend biedt MVVA extra trainingsmogelijkheden en wedstrijden. De verenigingen en MVVA zorgen er samen voor dat speelsters een volwaardig programma hebben om zich te ontwikkelen. Voor jongens is er een duidelijke ontwikkelroute, voor meiden was dit nog niet het geval. In dit gat is MVVA twee jaar geleden gesprongen.

 "We weten echter dat de leeftijd van 15 jaar een kantelpunt is. Meiden redden het dan vaak niet meer tussen de jongens, omdat zij fysiek veel veranderingen ondergaan. Bij de vereniging is er dan wel plek, maar sluit het niveau niet helemaal aan. Meiden vanaf 15 jaar bieden wij daarom vanaf volgend jaar de mogelijkheid om competitiewedstrijden te voetballen. De speelsters die het niveau van de jongens nog steeds aan kunnen, behouden het huidige traject.”

Naar de zin
Malu Polman uit Drempt heeft het ontzettend naar haar zin bij MVVA. "Voetballend word ik steeds beter met een leuke groep meiden en fijne trainers." Sofie ter Horst uit Bredevoort denkt er niet anders over. "Ik word vrolijk van voetballen bij MVVA. Ik word op technisch, fysiek en mentaal gebied uitgedaagd." Hester Lensink uit Aalten vindt dat zij bij MVVA de kans krijgt om het beste uit haar zelf te halen. "Het is bovendien leuk dat we met allemaal meiden zijn die goed kunnen voetballen én uit de hele Achterhoek komen."

De Graafschap is een samenwerkingspartner van MVVA. "De club heeft vanaf het begin aangegeven dat ze onze plannen omarmt en met ons wil meedenken. Wij spelen met het Graafschap logo op het shirt, trainen op het jeugdcomplex van De Graafschap en hoofd jeugdopleiding Jefta Bresser denkt inhoudelijk mee over het voetbal. Zo trekken we met elkaar op om het project te laten slagen. We zijn dan ook erg blij met deze samenwerking.”

Er zijn drie mogelijkheden om bij MVVA te komen voetballen. "De meeste aanmeldingen komen vanuit de 43 Achterhoekse verenigingen waarmee we samenwerken. De clubs geven de namen van de speelsters door. Zij worden vervolgens uitgenodigd voor trainingsdagen. Daarnaast hebben we twee eigen scouts die bij wedstrijden kijken en geeft de KNVB namen aan ons door van speelsters die het talent hebben om op een hoger niveau te voetballen.”

Eredivisieniveau
Hilde kijkt al met een schuin oog naar de toekomst. "Stip op de horizon is dat het eerste team het liefst op Eredivisieniveau gaat spelen. Voor nu is het belangrijk dat talenten zich kunnen ontwikkelen en we een adviesorgaan zijn voor de clubs om het meiden- en vrouwenvoetbal in de Achterhoek toekomstbestendig te maken. Het vrouwenvoetbal moet een volwaardig onderdeel worden bij de clubs en een stukje Achterhoekse trots.”
Een nieuw initiatief om clubs te helpen bij de ontwikkeling en het promoten van het meidenvoetbal is ‘MVVA on tour'. "Op woensdagmiddagen gaan we clinics geven op locatie. Op die manier proberen we samen met de clubs op te trekken en hun te versterken.”

Hilde wil nog wel iets kwijt. "Ik hoor heel veel positieve geluiden, heel veel enthousiasme en er is heel veel draagvlak. Toch hoor je nog vaak dat meiden niet kunnen voetballen. De meiden die bij ons voetballen bewijzen zeker het tegendeel. Zij hebben daarnaast zoveel plezier en willen ook echt beter worden. Als mensen nog twijfelen, kom dan gewoon een keer kijken en dan zie je hoe belangrijk het is wat wij doen!”


mvva.nl


Keeper Hester Lensink: "Leuk dat de meiden uit de hele Achterhoek komen." Foto: Roel Kleinpenning