Dorothé Huijsmans met haar tweede boek over haar ervaringen met kanker. Foto: Josée Gruwel.
Dorothé Huijsmans met haar tweede boek over haar ervaringen met kanker. Foto: Josée Gruwel. Josée Gruwel

‘Dat zo’n nare ziekte je zó kan verrijken’


Dorothé Huijsmans openhartig in haar nieuwste boek

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Zeven jaar nadat Dorothé Huijsmans de diagnose borstkanker kreeg, komt haar boek ‘Gelukkig kreeg ik kanker’ uit. En ja, ze heeft wel getwijfeld over de titel. “Gelukkig en kanker matcht niet gemakkelijk met elkaar. Maar als je het boek gelezen hebt, begrijp je de titel.”

Dorothé Huijsmans is personal coach van beroep. Ze begeleidt mensen bij persoonlijke groei en zingeving. Het woord geluk hield haar al jong bezig. “Wat is het, hoe word je gelukkig, wanneer ben je het, hoe blijf je het?” Ze zocht het geluk op en zag het als haar missie om als coach een bijdrage te leveren aan het geluk van anderen.
Haar leven nam een wending toen ze zeven jaar geleden totaal onverwacht de diagnose borstkanker kreeg. “Een mokerslag. Je komt in een achtbaan van emoties. Ik wist niet wat me overkwam, was bang en onzeker en vroeg me af welke ellende me te wachten stond. Ik vroeg me af of ik na dit dramatische bericht ooit nog gelukkig zou worden.”

Het omgaan met
Huijsmans nam meteen de tijd om na te denken over hoe ze met de ziekte om wilde gaan.
Citaat uit de inleiding: “De omslag kwam vlak na de diagnose, met het inzicht dat ik een keuze had. Ik kon weliswaar niets veranderen aan het feit dat deze ingrijpende ziekte in mijn leven was gekomen, maar ik kon wel kiezen hoe ik ermee om wilde gaan. Vanaf toen ging de knop om en focuste ik mij op de vraag: hoe kan ik mijn leven met kanker zo aangenaam mogelijk maken.”
Juist die reflectietijd in het begin van het proces, waarbij de schrijfster op een positieve manier de regie over haar leven terugpakt, heeft haar heel erg geholpen. “Stilstaan bij wat belangrijk voor je is kan je helpen bij de latere verwerking.”
Met het boek, dat geen blauwdruk maar een persoonlijk verhaal is, hoopt de schrijfster mensen die worstelen met kanker en hun naasten steun te bieden. “Ik wil graag hoop en perspectief bieden, mensen inspireren om bewuste keuzes te maken. Het is de kunst van het omgaan met kanker of andere tegenslag in het leven. Ook als je afscheid moet nemen is de uitdaging hier zin en betekenis aan te kunnen geven. Dat is de essentie.”

Vier soorten geluk
In het boek gaat Huijsmans uit van vier soorten geluk: klein geluk, westers geluk, oosters geluk en diep geluk. Ze legt deze vier uit en geeft een tiental ingrediënten voor geluk, waaronder acceptatie, liefde en verwondering. Deze ingrediënten komen steeds terug in het proces van diagnose, behandeling en opbouw, bij de manier waarop zij en haar naasten omgaan met fysieke -, emotionele -, mentale - , sociale - en zingevingsaspecten. "Mijn uitdaging daarbij was om me niet groter en sterker voor te doen dan ik me vanbinnen voelde. Om eerlijk te laten zien wanneer ik verdrietig en wanhopig was, om te durven vragen om steun en duidelijk aan te geven wat mij zou kunnen helpen.”
Haar uitdaging was om bij zichzelf te blijven, om te weten wat haar hielp en goed voelde.
Door de soepele manier van schrijven, waarbij openhartig en herkenbaar het ziekteproces met de ups en downs wordt weergegeven, kan de lezer Huijsmans verhaal en de bijbehorende tips gemakkelijk volgen. Handig is de samenvatting na elk hoofdstuk, pakkend zijn de korte quotes, zoals ‘Ik had gezondheid altijd als voorwaarde gesteld voor een gelukkig leven. Ik had mezelf wijs gemaakt dat ik alleen gelukkig kon zijn als ik me fit en gezond voelde.'

Klaproos als symbool
Op de cover staat een klaproos. "Die is teer en is het symbool van troost. Een klaproos kan groeien op arme grond. Haar kracht en schoonheid kunnen ook groeien bij verwoesting, zoals in de Eerste Wereldoorlog toen op de Vlaamse slagvelden de papavers weelderig bloeiden. Het kronkelende steeltje op de cover verwijst naar de verwoestende kracht van kanker.”
Ontwerpster Jip van Egdom heeft de zon in de bloem van de klaproos getekend. "De zon staat voor hoop en perspectief, voor licht in de duisternis. Je gaat naar een nieuwe horizon: of je geneest, of je neemt afscheid van het leven. De zon is oranje, dat is de kleur van het gevoel, de intuïtie. Het rood van de klaproos staat voor de basis van het bestaan, voor passie en levenslust.”

Tweede boek
Vier jaar geleden kwam Huijsmans eerste boek ‘Expeditie borstkanker' uit. "Ik schreef vanuit emotie een blog om met familie en vrienden mijn ervaringen te delen. Het blog werd de basis van dit boek. Maar ‘Gelukkig kreeg ik kanker' is meer met een professionele blik vanuit een helikopterview geschreven, vanuit een plan waarin mijn boodschap zit. Het ontstond in coronatijd en kwam in de plaats van het houden van lezingen en workshops die ik over het onderwerp wilde geven, maar die door corona werden uitgesteld.
‘Gelukkig kreeg ik kanker' is verkrijgbaar via www.bravenewbooks.nl/dorothe-huijsmans, en via alle (online) boekhandels in Nederland en Vlaanderen. De prijs is 17 euro 95.
Op de boekenlegger bij het boek staan uitspraken van lezers, zoals die van Marnix: "Dat zo'n nare ziekte je zó kan verrijken.”