Na het invoeren van de drankblikjes in de emballage-automaat voor statiegeld wordt het blik door het apparaat geplet. Klaar om gerecycled te worden. Foto: Alice Rouwhorst

Na het invoeren van de drankblikjes in de emballage-automaat voor statiegeld wordt het blik door het apparaat geplet. Klaar om gerecycled te worden. Foto: Alice Rouwhorst

Automaat keert vijf cent per blikje uit

Vervolg van voorpagina
Door Alice Rouwhorst

HENGELO - "Waarom zou ik tot januari 2023 wachten met het recyclen van drankblikjes, terwijl ze nu overal in de berm liggen? Vreselijk vind ik dat. Daar moet wat aan gebeuren en dat kan hier. Door nu al statiegeld van vijf cent per stuk te geven hoop ik dat de consument het blikje hier inlevert en niet buiten weggooit. Of dat kinderen dit zwerfafval gaan rapen. Dat is een win-win-situatie. Zij een extra zakcentje en het blik is uit het milieu. Daarnaast zie ik het als een gewenningsperiode voor mijn klanten. Als ze in 2023 statiegeld moeten betalen over drankblikjes zijn ze al gewend om deze in te leveren", legt ondernemer Heico Wansink uit.

Geen conservenblikken
De emballage-automaat in de winkel accepteert naast de plastic statiegeldflessen alle Nederlandse drankblikjes, maar géén conservenblik. Dit blijft PMD-afval. In het apparaat wordt de plastic fles of het drankblikje geplet en in de daarvoor bestemde mand geworpen. De geplette flessen en blikjes worden vervoerd naar het distributiecentrum van Albert Heijn, vanwaar ze verder verwerkt worden.

Milieubewust ondernemen
Pas vanaf januari 2023 wordt er statiegeld geheven op drankblikjes. AH Hengelo betaalt de klant nu al vijf cent per ingeleverd drankblikje, terwijl de klant er zelf nog geen statiegeld over heeft betaald. "Ja, dat klopt”, zegt Heico, "dat zou een verliespost kunnen zijn. Maar dat denk ik niet, ik hoop dat we quitte spelen, want het levert natuurlijk ook extra traffic op in de winkel. Maar dat is absoluut niet mijn hoofddoel. Duurzaam en milieubewust ondernemen ligt me na aan het hart. We scheiden alle plastic, wit of gekleurd, en papier, we hebben een warmte-terugwininstallatie waardoor er geen extra verwarming in de winkel nodig is en brood dat over is aan het eind van de dag gaat naar dieren in de omgeving. Zo weinig mogelijk verspilling en zo duurzaam mogelijk, daar sta ik voor. En wat de blikjes betreft, ik ben erg benieuwd hoeveel er ingeleverd gaan worden. Ik had er nog weinig bekendheid aangegeven en toch is er al best wat blik geplet. Het ziet er hoopvol uit.”