Het zijn juist de wilde bijen en de hommels die onze zorg het hardst nodig hebben. Foto: PR

Het zijn juist de wilde bijen en de hommels die onze zorg het hardst nodig hebben. Foto: PR

Meer dan de helft Nederlandse wilde bijen bijna of helemaal uitgestorven

Zaaien draagt bij aan herstel van Nederlandse natuur

VORDEN - De Bijenstichting vraagt iedereen om in actie te komen, want het gaat niet goed met de wilde bijen en hommels in Nederland die, als superbestuivers, cruciaal zijn voor ons voedsel- en ecosysteem. Door het gebruik van pesticiden neemt de duurzame voedselvoorziening voor wilde bijen en hommels al jaren af. De verstedelijking van Nederland zorgt er daarnaast voor dat natuurlijke nestelplekken sterk afnemen. De hoogste tijd dus om samen in actie te komen. Om het voor Nederlanders makkelijker te maken om zelf een steentje bij te dragen aan een bij-vriendelijke omgeving, heeft de Bijenstichting een aantal praktische tips op een rijtje gezet waarmee iedereen eenvoudig een duurzaam bijen- en hommelparadijs kan creëren. Deze zijn te vinden op https://bijenstichting.nl/zaai-en-planttips.

De populariteit van de honingbij is de afgelopen jaren rap gestegen, en ook het aantal (hobby)imkers is sterk gegroeid. Maar toch gaat het niet goed met de bij in Nederland, en dan met name met de wilde bijen en de hommels. Jaap Molenaar, directeur van het Bijeneducatiecentrum in Vorden legt uit: "De honingbij is een van de ruim 300 soorten bijen in Nederland. Imkers zorgen voor de honingbij, maar het zijn juist de wilde bijen en de hommels die onze zorg het hardst nodig hebben, omdat zij solitair leven en geen verzorging krijgen van imkers. Van de wilde bijen is 55% bijna of zelfs al helemaal uitgestorven, en het ziet ernaar uit dat die trend zich de komende jaren verder doorzet met grote gevolgen voor de bijenstand en biodiversiteit in Nederland. Door meer voedselaanbod én nestelplekjes te creëren door heel Nederland, kunnen we met elkaar zorgen voor een gezonde en bij-vriendelijke omgeving. Veel mensen willen helpen, maar weten niet precies hoe. Wij geven tips en adviezen om zelf op de juiste manier aan de slag te gaan, en hopen dat zoveel mogelijk Nederlanders op 22 april gaan zaaien voor de bij!”.

Top 5 tips van de Bijenstichting

1. Van kamille to klaproos
Niet alle bloemen staan op het menu van de (wilde) bijen en hommels. Daarom geeft de Bijenstichting praktische tips, zoals het aanschaffen van een bijen-proof zaadmix. Voorbeelden van geliefde en geschikte planten zijn o.a. klaversoorten, mosterd, duizendblad, kamille, knoopkruid en klaproos.

2. 3 x = scheepsrecht
Wil je het hele seizoen een zoemende tuin? Als je vaste planten voor bijen in je tuin gaat zetten, plant er dan minimaal drie van dezelfde soort. Wilde bijen leggen een korte afstand af tussen hun nestelplek en de bloemen, en worden op die manier met voldoende voedsel op hun wenken bediend. Het is overigens een fabel dat wilde bijen en hommels alleen in wilde tuinen gedijen: ook in een keurig aangeharkte tuin of in een pot op je balkon of (dak)terras doe je deze bijen een groot plezier met de juiste bloeiende planten.

3. Biologisch en bij-vriendelijk
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bestrijdingsmiddelen een belangrijke rol spelen in de sterfte van bijen, hommels en andere insecten. Niet alle bloemen staan op het menu van de (wilde) bijen en hommels, en je wilt natuurlijk ook niet onbedoeld bloemen of planten met pesticiden in je tuin! Dus, als je gaat zaaien kies dan altijd voor biologisch. Veel tuincentra bieden tegenwoordig gelukkig een bij-vriendelijk alternatief, en ook op de website van de Bijenstichting is er een brede selectie aan bij-vriendelijke producten te vinden.

4. Steen eruit, plant erin!
Alle beetjes helpen, en elke plant telt: als alle postzegeltuintjes en balkonbakken in Nederland bij-vriendelijk zijn, heeft dat een enorme positieve impact. Tover die stoep voor de deur dus om tot een bijenparadijs en zaai een bloeiende geveltuin. Geen tuin? Ook bloemen of bloeiende planten in een pot of bak op je balkon maken het verschil voor de bij, of strooi een handje bloemenzaad in die groenstrook om de hoek: succes en gezoem gegarandeerd.

5. Bijen B&B
Harm Edens beet in februari het spits af met zijn oproep om mee te doen aan een B&B-estafette voor de bijen. Met deze actie wil de Bijenstichting door heel Nederland zoveel mogelijk voedselaanbod én nestelplekjes voor bijen mogelijk maken in de vorm van zogenaamde DIY-bijenhotels? Voor een overzicht door heel Nederland kun je kijken op de B&B site van Bijenstichting.

Volg voor meer inspiratie en tips @Bijenstichting op Instagram en Facebook of kijk op www.bijenstichting.nl.