De jeugd van Pax in actie tijdens de talentendag. Foto: Luuk Stam
De jeugd van Pax in actie tijdens de talentendag. Foto: Luuk Stam

Pax-jeugd toont kunsten aan PSV-scouts

HENGELO - Onder het toeziend oog van vier scouts van de Eindhovense profvoetbalclub PSV werkten 72 jeugdspelers van de Hengelose voetbalvereniging Pax op de eerste zaterdag van februari een flinke training af. De jongens en meisjes deden op sportpark Het Elderink mee aan de talentendag van ‘De beste jeugdspelers van Nederland’, een project van de gerenommeerde trainers Fons van den Brande en Johan Scholten.

Door Luuk Stam

Met hun opleidingsinstituut Voetbalscholing.nl trekken Van den Brande en Scholten sinds november vorig jaar het land door op zoek naar talent. Overal zetten ze een circuit met acht verschillende trainingsvormen neer, van positiespel tot passen en dribbelen. Spelers en speelsters die in het oog springen, krijgen een uitnodiging voor een landelijke finaledag in Utrecht in juni. Voor de allerbesten wacht uiteindelijk een stage bij PSV.

Ruim veertig amateurverenigingen in heel het land doen mee aan het project, bedoeld voor spelers tussen de 7 en de 16 jaar. Voor Pax was de talentendag zaterdag vooral ook een mooie manier om de jeugd in deze tijd iets extra’s te bieden. “Ze spelen al een hele tijd geen wedstrijden meer”, verklaart bestuurslid Manon van Kampen. “Dan is dit heel erg leuk.”
Alle deelnemende voetballers en voetbalsters ontvingen na afloop een shirt en een certificaat. Voor zes jeugdige Pax-leden krijgt het project een vervolg. Mees van de Kolk (7), Ties Mars (8), Senna Oortgiesen (12), Meyke Jacobs (13), Daan van Bentum (16) en Lars Zwaan (16) maakten de meeste indruk op de scouts. Zij mogen in juni - als de coronasituatie het tegen die tijd toelaat - deelnemen aan de finaledag in Utrecht.