Guus Willemsen is een trouwe deelnemer aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee. Eigen foto

Guus Willemsen is een trouwe deelnemer aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee. Eigen foto

Guus Willemsen schaatste twee rondjes… om de aarde

STEENDEREN - Steenderen is een echt schaatsdorp. Veel toppers of bijna toppers zijn er geboren en getogen. Ab Koekoek, de opa van top-sprinter Jan Smeekens, was jarenlang de stuwende kracht achter IJsclub de Molenkolk. De IJsclub, die in 2019 haar honderdjarige bestaan heeft gevierd, is natuurlijk een van ‘de veroorzakers’ van het schaatsvirus in en om Steenderen. Vroeger werd op de echte Molenkolk geschaatst, een afgesloten oude arm van de IJssel gelegen tussen het dorp Steenderen en de stad Bronkhorst. Vanaf 1982 beschikt de IJsclub over een mooie accommodatie aan de Toldijkseweg, naast de Friesland-Campina zuivelfabriek.

Guus Willemsen is een van die Steenderenaren die zich geen leven zonder schaatsen kan voorstellen. Hij is in 1946 geboren in ‘de Noadzak’ aan de rand van het dorp. Na de lagere school ging hij naar de ambachtsschool in Borculo om daar het vak van metselaar te leren.

Nadat hij in 1962 zijn opleiding had afgerond was de boodschap van pa Willemsen: “Now goa moar bi’j ome Harm warken.” Ome Harm (Peelen) had immers een goed lopend aannemersbedrijf. En zo begon Guus op jonge leeftijd zijn werkzame leven als metselaar. In die tijd waren er nog strenge winters en dan kregen de bouwvakkers vorstverlet. De jonge metselaar was tijdens zo’n vorstverlet vaak te vinden op het ijs rondom Steenderen en zo is de liefde voor schaatsen geboren.

Strenge winter en hoog water
De winter van 1962-63 ligt Guus nog vers in het geheugen. Rond de kerst begon het streng te vriezen en de winter hield aan tot maart 1963. Op 11 januari ontstond een zware sneeuwstorm. Steenderen en omliggende dorpen werden van de buitenwereld afgesloten en het kostte dagen om de wegen weer begaanbaar te krijgen. Op 18 januari werd de twaalfde Elfstedentocht gehouden. Het was zeer bijzonder koud, de schaatsers vertrokken bij een temperatuur van 18 graden onder nul! Voor Guus kwam deze tocht te vroeg. Hij had het schaatsen inmiddels echter wel ontdekt. Op, van ome Joop geleende, noren was hij in die periode dagelijks op het ijs te vinden. De dijken rond Steenderen waren nog niet zo op orde als tegenwoordig waardoor de omgeving al snel onder water stond. In 1963 resulteerde dat in een onmetelijk grote ijsbaan rond Steenderen. Guus kon zijn schaatsen bij wijze van spreken achter de boerderij aantrekken…

Schaatsen in Deventer en op de bonnefooi naar Friesland
In 1962 werd in Deventer, vlak bij de IJssel, de kunstijsbaan geopend. Tot dat moment waren er wereldwijd nog maar drie kunstijsbanen. Guus had de smaak van het schaatsen inmiddels echt te pakken. Vanaf 1970 ging hij, samen met dorpsgenoten Harry en Joep Vredegoor, drie keer per week richting Deventer. Standaard werden elke trainingsavond honderd rondjes (40 kilometer) geschaatst. Natuurlijk was het uiteindelijk allemaal te doen om goed voorbereid te zijn op de natuurijstochten.
In 1986 was het eindelijk zover. Na jaren kon De Tocht der tochten weer worden geschaatst… echter helaas: Guus was geen lid. Samen met Joep Vredegoor en Gerrit en Tonny Looman toch maar op de bonnefooi naar Friesland. Om zwartrijders tegen te gaan kregen alle officiële rijders een rode sticker. Zo controleerde de Elfstedentochtorganisatie op zwartrijden tijdens de tocht. Met de papieren van Joep en veel Steenderens lef werd de benodigde rode sticker toch verkregen. De mevrouw van de inschrijfbalie kon geen weerstand bieden toen Guus zich bij haar meldde met de papieren van Joep en de boodschap: “Kijk, ik heb alles in orde alleen jullie hebben vergeten mij een rode sticker te geven.” Zo heeft hij alsnog de tocht geschaatst. In 1997 ging het allemaal een stuk soepeler. Onze Steenderense sportman was inmiddels keurig lid en heeft ook zijn tweede Elfstedentocht probleemloos uit geschaatst.

Meer dan 80.000 kilometer
Naast alle grote natuurijstochten in Nederland was Guus een trouwe deelnemer aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Samen met dorpsgenoot en schaatsmaatje Rob Harmsen heeft hij deze 200-kilometertocht maar liefst twintigkeer geschaatst. Hoogtepunt was wel de tocht van 1994, waarin hij een plek in de snelste groep wist te bemachtigen en de tocht in slechts 6 uur en 43 minuten aflegde.
In 2000 was er een wel heel speciale Alternatieve Elfstedentocht, namelijk helemaal in Hokkaido in Japan. Guus schaatste in één maand zowel deze tocht als ook de tocht op de Weissensee.
Op 14 februari wordt Guus 75 jaar. Meer dan 65 jaar heeft hij elke winter op de schaats gestaan waarvan exact vijftig jaar wekelijks op de kunstijsbaan in Deventer. Een kleine rekensom leert dat er in die periode meer dan 80.000 kilometer is afgelegd en dat is omgerekend twee rondjes om de aarde.
Wat hem betreft is het einde nog niet in zicht. De conditie is nog prima en vol goede moed is hij dan ook aan het derde rondje begonnen…

Guus aan het schaatsen op de Molenkolk in Steenderen, 1963. Eigen foto
Weissensee, Oostenrijk 1994. Eigen foto
Weissensee, Oostenrijk. Eigen foto
Guus Willemsen (derde van links) met andere schaatsers uit Steenderen op de Weissensee in Oostenrijk. Eigen foto
Weissensee, Oostenrijk. Eigen foto