Nick, Stijn en René Franken van Hissink Rietdekkers hebben de rieten kap van Huis Reebok gerealiseerd. Foto: Liesbeth Spaansen

Nick, Stijn en René Franken van Hissink Rietdekkers hebben de rieten kap van Huis Reebok gerealiseerd. Foto: Liesbeth Spaansen

Huis Reebok weer voorzien van rieten kap

Vakwerk van rietdekkers uit Baak

Door Liesbeth Spaansen

HENGELO – Op Landgoed ’t Zelle in Hengelo, dat direct grenst aan Vorden en Ruurlo, staan kleine boerderijtjes, houten vakantiewoningen en er stond een voormalig boswachtershuisje. Een deel van de boerderijtjes worden permanent bewoond en anderen zijn ingericht als vakantiewoningen.
Het boswachtershuisje Reebok is verkocht aan particuliere bewoners. Na nieuwbouw voor permanente bewoning wordt het nu voorzien van een rieten kap.

Reebok
De boerderijtjes op ’t Zelle waren gebouwd voor de werknemers, veelal eendagsloners van het landgoed, dat sinds 1838 in het bezit is van de familie Van Dorth tot Medler. Een deel van de boerderijtjes heeft een monumentenstatus en mogen niet gesloopt worden. Zij worden voor permanente bewoning en deels voor vakanties gebruikt.

Het

boswachters-

huisje heeft

een woon-

bestemming

gekregen en is

vernieuwd

Het boswachtershuisje, wat de naam Reebok kreeg, heeft een woonbestemming gekregen en is vernieuwd. “Op foto’s uit de begin jaren 50 is het toen houten huisje te zien met een rieten kap, pas later is er een pannen dak opgekomen”, vertelt bewoonster Wil Kloppenburg, die met echtgenoot Gerrit Hissink drie jaar geleden in het houten huisje kwam wonen. “De tijd had hier stilgestaan. Als het buiten -10 was, was het binnen ook -10. De gastank stond in het bos en we hadden geen eigen waterleiding, die was doorgelust vanaf het huis van de buurman. Er moest echt iets gebeuren. Dit huisje was niet meer van deze tijd.”

Er was een tekening van een nieuwe schuurwoning beschikbaar, maar Wil en Gerrit besloten een eigen idee te realiseren. “We mochten het oude huisje slopen. De gemeente Bronckhorst was erg enthousiast van de plannen voor het nieuwe huis en keurde deze direct goed”, vertelt Wil. “Nu hebben we een eigen wateraansluiting, kunnen we door zonnepanelen via ‘De Groene Draad’ elektriciteit afnemen en er komt een Walltherm houtvergasserkachel in.”

Na de bouw van het huis door aannemer De Vries uit Hummelo, kon Hissink Rietdekkers aan de slag. “Het is mooi om te zien hoe de rietdekkers met veel enthousiasme en vakkundigheid het riet op het dak aanbrengen.” De rietdekkers René, Nick en Stijn Franken, brengen het riet aan op het dak en als gevelbekleding, niet recht omhoog, maar zelfs 113%. “Achterover inderdaad, dat is het zwaarst”, legt René uit. Verder zijn er kleine ‘snorren’ onder de ramen gemaakt.

Rietdekkers
René Franken van Hissink Rietdekkers in Baak is aan het werk met twee van zijn zoons. Nick (29) werkt er vanaf zijn zestiende jaar. “Toen hij de opleiding deed waren er nog twintig leerlingen in zijn klas. Hij had bloklessen en ging een keer in de zes weken een week naar school”, vertelt René. Stijn (19) is een jaar geleden begonnen en doet naast de praktijklessen bij zijn vader in het leerbedrijf, de BBL-opleiding Dakdekker Riet op het Deltion in Zwolle en gaat een dag in de week naar school. Hij zit in een klas van zeven leerlingen, dat is het eerste en tweede leerjaar samen.

René is met zijn rietdekkersbedrijf ook de plek voor praktijkonderwijs waar de fijne kneepjes van het rietdekkersvak worden geleerd. “In de winterdag is het te slecht weer en kunnen we niet het dak op. Tegenwoordig is minder belangstelling voor de opleiding. Je moet het nu zien van je oom of vader.”

Hissink Rietdekkers bestaat al sinds 1938. “Toen is het bij de Kamer van Koophandel ingeschreven, hebben we kunnen terugvinden”, vertelt René Franken. Zijn schoonvader, Dick Groot Tjooitink was rietdekker. “Hij leerde het vak bij Jan Hissink in Eefde. Ik kwam in 1998 bij hem in het bedrijf werken om het ambacht te leren en nam het bedrijf in 2006 van Dick over.” Dick Groot Tjooitink overleed in 2010.

“Het is belangrijk om eerst jaren mee te lopen met ervaren rietdekkers. Je moet ook liefst jong beginnen als leerling”, aldus René. “Het is mooi om te werken met natuurlijk materiaal. Riet is duurzaam, je hebt niet te maken met stikstof of CO-uitstoot. Riet heeft juist een meerwaarde in duurzaam bouwen, omdat het goede isolatie geeft. Een beetje na-isoleren en je zit al binnen de eisen van 1 januari 2021 wat betreft de nieuwe regels voor R-waarde. In het nieuwe bouwbesluit staat dat isolatie een R van 6 moet zijn, riet geeft een waarde van 4.”

Naast leermeester is René ook bestuurslid van de Vakfederatie Rietdekkers, de brancheorganisatie voor rietdekkers. Deze houdt zich onder andere bezig met kwaliteit, isolatiewaarde en brandveiligheid van riet en ontwikkelde een schroefdak, waar het riet op een dichte ondergrond wordt geschroefd. “In Nederland zijn wij de voortrekkers van de rietdekkers van de hele wereld. Denen kunnen nu aardig meekomen. Vorig jaar ben ik in Japan geweest. Rieten daken zijn daar alleen in oude dorpjes te zien.”

Riet wat gebruikt wordt in Nederland komt voor 80% uit het buitenland. Natuurmonumenten, hier in de omgeving Hackfort of Velhorst bijvoorbeeld, wil graag alleen Nederlands riet.

Het voormalige boswachtershuisje Reebok is nu een nieuwe woning met rieten kap. Foto: Liesbeth Spaansen