Tekst en uutleg

Wie beweert dat de wereld tot stilstand is gekomen heeft geen krant en/of televisie.
Wat zich de voorbije week voordeed heeft historische betekenis; het vaccineren is gestart en Amerika ligt overhoop met zichzelf, het land van de onbegrensde mogelijkheden is tegen zijn democratische grenzen aangelopen en is onherstelbaar beschadigd.
Wij in Europa kunnen ons nog herinneren wat één ontspoord persoon kan aanrichten als fanatisme en persoonsverheerlijking niet tijdig wordt onderkend en beteugeld.
Nu men – eindelijk – de koers heeft verlegd, stak er een aangewakkerde storm op die slachtoffers maakte – en nog zal maken – ook onder goedwillende mensen zoals ambassadeur Piet H., die op N.P.O.-1 door Bjord K. vanuit de kelder onder vuur kwam te liggen en onheus werd bejegend.
Amerikaanse toestanden? Breek me de bek niet los over de toestanden in onze Tweede kamer; wat bezielt onze campagne voerende volksvertegenwoordigers om met hun verdachtmakingen en haarkloverijen met modder te gooien naar de verantwoordelijke bewindslieden. Zij worden geacht zich op een rechtvaardige manier in te zetten voor een rechtvaardige en stabiele samenleving waarin het goed wonen is.

De coalitie kan met moeite het schip van staat in de vaart houden terwijl de oppositie het uit de koers wil halen en schreeuwt om vervanging van de kapitein en de stuurman en de machinist en de …
Elkaar een handje helpen als er een storm woedt is er niet bij, voor hozen en ploeteren en sappelen achten velen zich te groot en vinden dat de beste stuurlui op de wal staan. In het zicht van de haven het schip laten zinken is geen optie, omdat het volk in den lande heel wat genuanceerder oordeelt en de harde werkers aanmoedigt de moed niet te verliezen, al stagneert de aanvoer van vaccin.
“Nee”, zegt Lilimarijn, “het is echt relevant om te muiten en te miezemauwen en desnoods te kielhalen: dat zal ze leren!”
Waarschijnlijk bereikt het schip de veilige haven op 17 maart en misschien vindt u dat er een nieuwe ploeg het zeil moet hijsen, zonder dat er zich Amerikaanse toestanden voordoen. Grote kans dat er dan grote monden met een klap dichtvallen en men bakzeil haalt voordat het zeegat van de senaat is bereikt.

Het tweepartijenstelsel heeft de Amerikaanse democratie bijna om zeep geholpen en vraagt om herziening, evenals ons kiesstelsel dat het mogelijk maakt een belachelijk aantal politieke partijen op het stembiljet te zetten met allemaal positieve programmapunten. Als al die gedroomde goede bedoelingen worden gebundeld en in eendrachtige samenwerking gerealiseerd, dan is de enig juiste conclusie dat we voortijdig in de hemel zijn beland.

G. H.

geertholterveld@gmail.com