Saskia Gerritsen van Hypnose Praktijk Bronckhorst lost onder hypnose problemen van haar cliënten op. Foto: Alice Rouwhorst
Saskia Gerritsen van Hypnose Praktijk Bronckhorst lost onder hypnose problemen van haar cliënten op. Foto: Alice Rouwhorst

Werken aan jezelf onder hypnose

Algemeen

ZELHEM – Verhinderen angsten jou om een normaal leven te leiden? Wil je stoppen met roken en heb je al verschillende verwoede pogingen gedaan maar zijn die allemaal mislukt? Heb je last van hyperventilatie of stressgevoelens? Hypnose kan een oplossing zijn voor deze problemen. Saskia Gerritsen van Hypnose Praktijk Bronckhorst is gecertificeerd Internationaal Register Hypnotherapeut. Zij heeft in de afgelopen jaren al veel mensen naar volle tevredenheid van hun rookverslaving, angsten, stressgevoelens of negatief zelfbeeld afgeholpen.

Door Alice Rouwhorst

Aan de Oude Kruisbergseweg 1 in Zelhem is de praktijkruimte van Saskia Gerritsen gevestigd. Het is geen kille, klinische ruimte, maar een sfeervolle, warme en gezellige kamer die je direct op je gemak laat voelen. Grijsgroene tinten aan de muur, zachte vloerbedekking op de grond, een bureau voor het intakegesprek, een schouw met een elektrische haard, een gemakkelijke fauteuil om in weg te dromen en op de achtergrond zachte rustgevende muziek. “Ik wil dat de mensen die bij me komen zich veilig voelen, deze ruimte als een soort thuis ervaren. Ze stellen zich namelijk kwetsbaar op, dan moeten ze zich wel geborgen voelen”, zegt de goedlachse Saskia.

Hypnose Praktijk Bronckhorst
Saskia kwam een aantal jaren geleden in contact met hypnose. Naarmate ze meer las over deze vorm van therapie werd ze steeds enthousiaster. Ze volgde succesvol verschillende cursussen en helpt sinds 2017 mensen in haar praktijk via hypnose van hun probleem af. Ze volgt nog steeds masterclasses om bij te blijven en specialiseert zich in verschillende vormen van hypnose. Cliënten komen via mond-tot-mondreclame uit verschillende delen van de regio naar Hypnose Praktijk Bronckhorst. “Sommigen hebben zich al verdiept in hypnose, anderen weten niet goed wat ze moeten verwachten. Ik begin daarom altijd eerst met een gesprek waarin ik uitleg wat hypnose is en bespreek het probleem en het gewenste resultaat.”

Omzeilen van de kritische factor
Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, stoppen met roken door hypnose. Toch is het mogelijk. Saskia legt uit hoe het werkt: “Ons denkvermogen bestaat uit ons bewustzijn en het onderbewustzijn. Maar vijf procent van ons denken doen we bewust. Dat zijn onze dagelijkse handelingen en gedachten. De rest gebeurt in ons onderbewustzijn. Daar liggen onze emoties, herinneringen en gedragspatronen. Ons onderbewustzijn is dus een veel groter deel van ons. Denk bijvoorbeeld aan autorijden of fietsen. De handelingen die daarbij horen doe je eerst heel bewust, maar na oefening gaat het als vanzelf. Het gedrag is geautomatiseerd, je denkt er niet meer over na. Tussen het bewustzijn en het onderbewustzijn zit de kritische factor. Deze stelt ons in staat om informatie te filteren en te bepalen wat wel en niet belangrijk is. Vergelijk het met een soort van firewall op de computer. De kritische factor kan ook tegen ons werken, bijvoorbeeld als iemand wil stoppen met roken. Een roker heeft veel automatismen ingebouwd. Hij gaat bijvoorbeeld roken bij een stressmoment, bij een kop koffie, na het eten. Allemaal zaken die hij aan elkaar gekoppeld heeft. Zo is het geprogrammeerd in het onderbewustzijn; roken hoort bij die momenten. Stoppen met roken wordt niet geaccepteerd door zijn onderbewustzijn. Hypnose gaat om de kritische factor heen en de therapie werkt in het onderbewustzijn. Daardoor is het mogelijk om aanpassingen te doen, nieuwe overtuigingen in het onderbewustzijn te plaatsen of nieuwe verbanden te leggen en de wilskracht van de cliënt te versterken, zodat permanente gedragsveranderingen mogelijk zijn. Eigenlijk herschrijf je een klein stukje in het onderbewustzijn, want daar ligt de oorzaak van de klacht of het probleem. De cliënt kan daarna veel gemakkelijker aan het gewenste resultaat werken, omdat het onderbewustzijn dezelfde taal spreekt.” Saskia heeft vooraf met de cliënt besproken wat voor hem of haar het gewenste resultaat moet zijn. Zij draagt namens hem of haar het onderbewustzijn op dat te gaan doen wat het bewustzijn wil.

Een ander soort bewustzijn
Stoppen met roken is een voorbeeld dat met hypnose bereikt kan worden, maar ook andere gewenste gedragsveranderingen, zoals vrij zijn van angst of stress op bepaalde momenten of minder ongemak bij fybromyalgie is door hypnose te bereiken. “Mijn cliënt doet het zelf. Ik begeleid hem alleen maar in het proces. Als hij mijn suggesties niet opvolgt gebeurt er niks, kan ik hem niet onder hypnose brengen. Hij heeft de regie en blijft ook onder hypnose de regie houden. Hypnose is een ander soort van bewustzijn, een soort trance. Vergelijk het met een hele diepe ontspanning, die als prettig wordt ervaren. Als je een boek leest en helemaal in het verhaal zit, vergeet je de buitenwereld om je heen. Je hoort geen geluiden meer. Dat gebeurt ook met hypnose. Je focust je steeds meer op jezelf, je maakt je los van de uitwendige omgeving en gaat op in je innerlijke wereld. Het is absoluut niet eng. Het wordt juist als heel prettig ervaren, net zoals het lezen van een boek ontspannend werkt. Het geeft mij enorm veel voldoening dat ik kan bijdragen aan het oplossen van een probleem van een cliënt en dat hij of zij zich blijvend beter voelt.”

Alle tijd
Het is van essentieel belang dat het de wil van de cliënt zelf is om onder hypnose te gaan. Hij of zij moet niet gestuurd worden door een ander. “Ik ben geen medicus, ik ga ook niet op de stoel zitten van de dokter. Als cliënten onder behandeling van een arts staan, vraag ik ze altijd eerst te overleggen met de dokter. Vaak komen ze bij mij als ze al veel andere trajecten hebben doorlopen en staat de arts ervoor open. Eén sessie is over het algemeen voldoende om het gewenste resultaat te bereiken. Deze wordt niet vergoed, maar het kunnen laten liggen van de sigaret of geen angst meer ervaren, zijn voor mijn cliënten de kosten van een sessie dubbel en dwars waard. Hypnose draagt op een snelle en relatief goedkope manier bij aan de behandeling van klachten waar geen goede therapieën of geneesmiddelen voor zijn.” Saskia heeft geen tijdsduur voor een sessie. Ze vindt het belangrijk om alle tijd die nodig is te kunnen nemen en in alle rust met de cliënt naar het gewenste resultaat te werken. “Meestal duurt een sessie zo’n anderhalf tot twee uur. Het moet niet gehaast gaan. Mijn cliënt moet met een voldaan gevoel hier de deur uitlopen. Ik plan mijn afspraken daarom ook nooit te dicht op elkaar.”


hypnosepraktijk bronckhorst.nl

0314 - 646984

info@hypnosepraktijk bronckhorst.nl

Voordat de hypnosetherapie start heeft Saskia Gerritsen van Hypnose Praktijk Bronckhorst eerst een uitgebreid intakegesprek met haar cliënt in haar sfeervolle, rustgevende praktijkruimte. Foto: Alice Rouwhorst