In de afgelopen periode werd de ijsbaan geëgaliseerd. Foto: PR
In de afgelopen periode werd de ijsbaan geëgaliseerd. Foto: PR

Zaterdag eerste drukte op ijsbaan Vorden

Algemeen

Klus- en checkdag aan Het Hoge en voorverkoop ledenkaarten

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Het wordt komende zaterdag druk op de ijsbaan aan ‘t Hoge. De laatste zaterdag van november sluit IJsvereniging Vorden traditioneel de voorbereiding op het nieuwe schaatsseizoen af met de jaarlijkse klus- en checkdag. Ook begint op die dag in het clubhuis de voorverkoop van ledenkaarten.

Er heerst op deze vroege derde zaterdagmorgen van november een serene rust als we door voorzitter Arie Maalderink en bestuurslid Hans Wullink van IJsvereniging Vorden  hartelijk worden ontvangen bij clubgebouw ‘t Alexhuus aan Het Hoge. Het gebouw is de afgelopen maanden door enkele vrijwilligers strak in de lak gezet. Ook is de baan naast de Baakse Beek in de afgelopen periode door de eigenaar van de gronden, Natuurmonumenten, geëgaliseerd en met een kruidenmengsel ingezaaid. Volgend voorjaar zal de baan dan ongetwijfeld een kleurrijk aanzicht hebben en zullen er geen schapen meer grazen. 

Geëgaliseerd
Maar komende zaterdag moeten bestuursleden en vrijwilligers van IJsvereniging Vorden de handen nog eens flink uit de mouwen steken om de baan in perfecte conditie te brengen voor de ontvangst van Koning Winter. Natuurmonumenten heeft al veel voorwerk verricht door de de baan te egaliseren zodat er overal evenveel water op komt te staan. Dat was tot vorig jaar nog best lastig doordat een deel wat hoger was gelegen. “Die hoeveelheid water varieerde van veertig tot tien centimeter. En nu komt er naar schatting over de gehele baan twintig centimeter water te staan”, vertelt Hans Wullink. Dat wordt zaterdag al vanuit de Baakse Beek op de baan gepompt. Dit in tegenstelling tot andere jaren wanneer de pompen pas werd opengezet als Koning Winter nadrukkelijk op de deur klopte.

Ledenkaarten
IJsvereniging Vorden kijkt ondanks de corona uit naar een nieuw en lang schaatsseizoen. Daarom vindt er zaterdag 27 november van 10.00 tot 15.00 uur een voorverkoop van ledenkaarten in het clubgebouw plaats. Hierbij is alleen contante betaling mogelijk. De voorverkoop via de website duurt tot en met zondag 12 december. In de voorverkoop kost een ledenkaart 13 euro, na 12 december 20 euro. Gezinskaarten zijn enkel en alleen in de voorverkoop verkrijgbaar en die kosten 25 euro. En wanneer de ijsbaan geopend is worden de volgende toegangstarieven gehanteerd: ’s morgens 2 euro en ’s middags en ’s avonds 3 euro. Wie vorig jaar online een (gezins)ledenkaart heeft gekocht en dus goedkeuring voor een automatisch incasso heeft gegeven hoeft niets te doen. Zij ontvangen in december automatisch de (gezins)ledenkaart in de brievenbus.

Sponsoren
Een ijsbaan hoort bij het dorp, maar er komt nog wel heel wat bij kijken. IJs is gratis zou je denken, maar veiligheid, verlichting en verzorging van de baan zijn dat niet. IJsvereniging Vorden heeft jaarlijks vaste kosten, ongeacht of er geschaatst kan worden. Gelukkig kan dit gefinancierd worden uit de voorverkoop van ledenkaarten en de Vrienden van de IJsbaan Vorden (10 euro).
Voorzitter Arie Maalderink: “En ook uit giften. Recent ontvingen we in het kader van de Club Supportactie 742 euro van de Rabobank. Hoewel we al twee jaar geen bijdrage van kringloopwinkel De Werf hebben gehad is ook dit uiteraard een prachtig initiatief voor verenigingen die dit goed gebruiken kunnen. Verder mogen we in dit rijtje Coöp Vorden niet vergeten met de statiegeldactie en de spaaractie onder het motto ‘Een extraatje voor de club’. En natuurlijk Dutch PC die de led-verlichting heeft geschonken.” Ook andere Vordense ondernemers dragen bij door gratis materiaal te schenken dat nodig is voor onderhoud. Zoals Schildersbedrijf Boerstoel dat onlangs de verf beschikbaar stelde waarmee de vrijwilligers Jan Teeuwen, Marinus Groot Jebbink en Gerrit Wentink het clubgebouw van een nieuwe verflaag konden voorzien. “Een prachtig voorbeeld om ons dorp een compleet en aangenaam te houden”, aldus Hans Wullink die de pr voor de IJsvereniging Vorden verzorgt.

Verjonging
IJsvereniging Vorden werd in 1965 opgericht door onder meer de voormalige directeur van de Vordense zuivelfabriek Groen, tandarts Edens, Geurt Harmsen en Henk Visser. En nog steeds beschikt de vereniging over een flink vrijwilligerskorps. Hans Wullink en ook Arie Maalderink zijn daar ontzettend trots op. “Enkele oudere vrijwilligers komen elke maandagmorgen naar de baan voor hand- en spandiensten. Maar natuurlijk ook voor de gezelligheid”, zegt Maalderink die er ook blij mee is dat de jonge generatie Vordenaren bij de vereniging betrokken is. Zo zijn kortgeleden de aspirant-leden Chris Broekman, Bas Wullink en Ties Garritsen toegevoegd aan het bestuur dat naast Maalderink en Wullink bestaat uit Alex Aalderink, Marinus Groot Jebbink, Karin Broekman, Anneke de Vries, Jan Teeuwen, Erna Rouwenhorst en Laurens Bouwmeister. “We gaan op dit gebied ook niet over één nacht ijs. Verjonging binnen het bestuur is de garantie dat we de toekomst van IJsvereniging Vorden met een goed gevoel tegemoet kunnen zien”, zo besluiten Wullink en Maalderink.


www.ijsbaan-vorden.nl/

e vrijwilligers Marinus Groot Jebbink en Gerrit Wentink volop aan het werk bij de Vordense ijsbaan. Foto: PR
Het verenigingsgebouw 't Alexhuus is van een nieuwe verflaag voorzien. Foto: PR