Tweespan: Anna de Ronde uit Zwartewaal. Foto: Theo Janssen
Tweespan: Anna de Ronde uit Zwartewaal. Foto: Theo Janssen

In Stap en Draf boft met het weer op tweede dag menwedstrijd

In Stap en Draf boft met het weer op tweede dag menwedstrijd

HENGELO - De pony's hadden op 3 oktober niet zo veel geluk, maar op zondag 10 oktober was het in Hengelo prachtig weer bij de tweede dag van de 31ste Samengestelde Wedstrijd Mennen. Fotograaf Theo Jansen kon aan het begin van de dag zijn hart ophalen met plaatjes van aanspanningen in de mist en de opkomende zon: een mooier begin van de wedstrijd kon de organiserende menvereniging In Stap en Draf zich niet wensen.

In een gemoedelijke sfeer waren verschillende aanspanningen al op zaterdag neergestreken in Hengelo en omgeving, bij kennissen of op campings, om aan de coronaregels te voldoen. Dat er zo weinig wedstrijden gereden zijn had wel zijn uitwerking. Bij het eerste onderdeel Dressuur moesten de juryleden constateren dat de uitvoering zo hier en daar duidelijk te wensen overliet. Door het gebrek aan ervaring bleek de Vaardigheid een pittige opdracht want de balletjes rolden menig keer van de kegels.

Omdat de wedstrijd eendaags was, was de marathon teruggebracht naar het A-traject van 3 km gevolgd door het B-traject met zes hindernissen. Daarna volgde een uitstaptraject waardoor de aanspanningen in totaal 12 km aflegden. Tussen de onderdelen was er de veterinaire controle die keek naar gezondheid en conditie van het paard.

Het terrein de Hietmaat was met vlaggen, spandoeken en aankledingmaterialen van sponsoren met veel inzet omgetoverd tot een prachtige locatie die door de deelnemers op waarde geschat werd. De vereniging dankte de landeigenaren en haar sponsoren zodat zij met hulp van haar leden, vrijwilligers en officials een wedstrijd als deze neer kon zetten.

Begin oktober 2022 is de vereniging wederom te vinden op de Hietmaat, maar het buitenseizoen wordt volgend jaar op zondag 22 maart gestart met een oefenmarathon. Meer info via e-mail: wedstrijdsecretariaat@instapendraf.nl.

Pony's Sam Couwenberg uit Veulen. Foto: Theo Janssen
Hans Heus uit Loenen met zijn vierspan. Foto: Theo Janssen
Aanspanning in de ochtendmist. Foto: Theo Janssen