Louky Scheltema geeft PvdD Achterhoek een rondleiding door haar voedselbos in aanleg. Foto: PR
Louky Scheltema geeft PvdD Achterhoek een rondleiding door haar voedselbos in aanleg. Foto: PR

Partij voor de Dieren Achterhoek bezoekt Vordens voedselbos

Algemeen

VORDEN - Op Wereldvoedseldag heeft de Partij voor de Dieren Achterhoek in Vorden een rondleiding gekregen door de Wildenborchse Bongerd, een voedselbos in aanleg op het terrein van de voormalige Prinses Julianaschool. Volgens de Partij voor de Dieren kunnen voedselbossen een sleutelrol vervullen om het dreigende voedseltekort tegen te gaan en de natuur weerbaar te maken.

Wereldvoedseldag stond dit jaar in het teken van de gevolgen van klimaatverandering voor de wereldwijde honger en voedselonzekerheid. “Voedselbossen hebben een grote opbrengst omdat ze uit meerdere plantlagen bestaan”, zegt Danielle van de Weerd, coördinator van de Werkgroep Achterhoek. “Ze verbeteren tegelijkertijd de bodem, vangen CO2 op en zorgen voor verkoeling en waterberging. Oplossingen die hard nodig zijn nu we steeds vaker te maken hebben met weersextremen.”
De Wildenborchse Bongerd is een initiatief van kunstenaar Louky Scheltema. Als het voedselbos straks op stoom is, hoopt Louky haar oogst lokaal te kunnen afzetten, maar verbetering van bodem en biodiversiteit zijn voor haar net zo belangrijk. “Omdat je in een voedselbos geen eenjarige gewassen gebruikt, verstoor je niet ieder jaar de bodem”, legt Louky uit. “De bomen en andere vaste beplanting bouwen een ondergronds schimmelnetwerk op dat het hele ecosysteem voedt en in stand houdt.”

Extensieve landbouw
Afgezien van de relatief lange opstartfase, is een voedselbos uiteindelijk veel minder arbeidsintensief dan traditionele akkerbouw. De meeste tijd gaat in het ontwerp en de aanplant zitten. “Na een jaar of zeven onderhoudt het bos zichzelf”, aldus Louky. “In een voedselbos wordt niet gesnoeid, niet bemest, niet gespoten en niet beregend. Je hoeft alleen maar te oogsten en te genieten van de natuur.”

Green Deal Voedselbossen
Van de Weerd heeft goed nieuws voor toekomstige voedselbosbouwers: “Dankzij de inzet van onze PvdD Statenfractie heeft de provincie Gelderland zich onlangs aangesloten bij de Green Deal Voedselbossen. In dit samenwerkingsverband kijken overheden samen met wetenschappers en voedselbosbouwers naar de mogelijkheden om voedselbosbouw te stimuleren.”

De Wildenborchse Bongerd is grotendeels afhankelijk van vrijwilligers. Zondag 14 november is er een meewerkdag. Meer info via: scheltema@kunstwaard.nl.