Het orgel in de Antoniuskerk wordt bespeeld door Harry van Wijk. Foto: PR
Het orgel in de Antoniuskerk wordt bespeeld door Harry van Wijk. Foto: PR

Orgelconcert bij afsluiting Cuyperstentoonstelling

Algemeen

KRANENBURG - Op zondag 31 oktober wordt de thematentoonstelling over 100 jaar na Cuypers in het Heiligenbeeldenmuseum aan de Ruurloseweg 101 Kranenburg-Vorden afgesloten. Voor degenen die deze tentoonstelling en de bijbehorende film nog niet hebben gezien is dit de laatste kans! Die middag zal om 15.30 uur de bekende organist Harry van Wijk uit Rheden een orgelconcert verzorgen.

Het orgel in de voormalige Antonius van Paduakerk heeft een bijzondere geschiedenis, want het is ouder dan de kerk zelf en destijds gebouwd door orgelbouwer Hess. Na plaatsing in deze kerk is het later vergroot door de orgelbouwer Johann Winkels uit Boxmeer.

In de afgelopen 25 jaren is het orgel nauwelijks bespeeld als gevolg van defecten, die mede zijn veroorzaakt door achterstallig onderhoud uit het verleden. Een plan om het monumentale orgel geheel te restaureren is vanwege de hoge kosten nooit tot uitvoering gekomen. Dankzij de gezamenlijke inzet van het Heiligenbeeldenmuseum en de Stichting Oude Gelderse Kerken heeft het orgel recent een ingrijpende opknapbeurt gekregen door drie vrijwilligers, die vanuit de groep van Mentoren voor monumentaal klinkend erfgoed goede kansen zagen om dit interessante orgel weer bespeelbaar te maken en het resultaat van hun noeste arbeid is die middag te horen.

Na afloop van het concert is er de gelegenheid om onder het genot van een drankje nog even na te praten met deze werkers en het orgel te bezichtigen.

Vanwege de coronamaatregelen voor evenementen is de toegang slechts mogelijk tegen vertoon van een digitale of schriftelijke coronapas. Voor bezitters van de Museumkaart is de toegang gratis, de reguliere entreeprijs bedraagt 6 euro.
Tijdens openingstijdens is het museum telefonisch bereikbaar, 0575-55 64 88. Vanaf 1 november tot 6 december 2021 is het museum gesloten om dit weer in te richten voor de nieuwe Kerstgroepententoonstelling.


www.harryvanwijk.nl

heiligenbeeldenmuseum.nl