Uit handen van loco burgmeester Evert Blauw ontvingen Piet en Riek Vliem aan de prachtig versierde voordeur van boerderij Kroep An een prachtig kleurrijke orchidee. Foto: Jan Hendriksen.
Uit handen van loco burgmeester Evert Blauw ontvingen Piet en Riek Vliem aan de prachtig versierde voordeur van boerderij Kroep An een prachtig kleurrijke orchidee. Foto: Jan Hendriksen.

Piet en Riek Vliem zestig jaar getrouwd

Algemeen

VORDEN - Zittend aan de keukentafel, met een prachtig vergezicht over de Mosselse Enk en uitzicht op de caravans en campinggasten die in deze herfstperiode nog op camping Hoeve Kroep An bivakkeren, weten Piet Vliem (86) en Riek Vliem-Kreunen (83) nog precies te vertellen op welke dag waar en wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoetten en de ‘liefdesvlam’ oversloeg. “Dat was op de verjaardag van mijn moeder tijdens een dansavond in zaal Langeler in Hengelo. Hengelo vierde in 1958 namelijk haar 750-jarig bestaan”, zo vertelt Piet. “Op die avond zijn we verliefd op elkaar geworden en drie jaar later getrouwd”, zo vult Riek met een glimlach op haar gezicht aan.

Door Jan Hendriksen

Maandag 18 oktober waren Piet en Riek Vliem zestig jaar getrouwd. Loco-burgemeester Evert Blauw kwam namens de gemeente Bronckhorst maandagmorgen de felicitaties aan het diamanten echtpaar overbrengen. Uit handen van Blauw ontvingen Piet en Riek aan de prachtig versierde voordeur van boerderij Kroep An een prachtig kleurrijke orchidee.

De huwelijksvoltrekking van Piet en Riek vond plaats op het gemeentehuis in Vorden dat toen nog aan de Raadhuisstraat (nu Kultuhus) was gevestigd. Het kerkelijk huwelijk werd voltrokken in de Dorpskerk. Riek: “En we hebben onze receptie in ‘t Wapen van Vorden’ (nu De Herberg) gevierd en de bruiloft in Hengelo bij Concordia omdat de zaal van ‘t Wapen van Vorden te klein was om al onze gasten te ontvangen.”

Zoals dat in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw gebruikelijk was trouwde, in dit geval, Piet bij Riek ‘in’. Rieks ouders runden een boerenbedrijf aan de Kamphuizerweg dat zij samen met Piet overnam. “Ik had destijds een melkrit naar de Vordense coöperatieve zuivelfabriek. Toen de laatste melkbussen in 1978 werden ingenomen ben ik gestopt. Toen hadden we ook al een kleine camping en ontvingen we als de koeien in het voorjaar de wei ingingen op de deel van de boerderij padvindersgroepen”, vertelt Piet.

Bloementuin
In de loop der jaren werd naast de melkkoeien en fokzeugen de camping uitgebreid die naar de boerderij werd vernoemd. Inmiddels worden de camping en de twee vakantiewoningen van Hoeve Kroep An al weer vele jaren gerund door Jacolien en Jan Langwerden. “Maar we zijn nog veel buiten en rondom de camping te vinden”, zo zeggen Piet en Riek met enige trots. “Moet je die prachtige bloementuin eens zien. De campinggasten zijn daar lyrisch over.” Jacolien kwam als klein meisje met haar ouders al op de camping van Piet en Riek en bleef in Vorden ‘hangen’ toen zij Jan Langwerden leerde kennen. “En omdat we geen opvolging hadden voor de camping hebben zij het stokje overgenomen”, zo doet Piet uit de doeken.
Piets wieg stond in buurtschap Linde op boerderij ‘Weideman’. Hij ging na de ‘School met de Bijbel’ in Vorden (nu De Hooge Voorde) naar de Landbouwschool in Vorden en Riek na de in 1989 opgeheven Julianaschool in de Wildenborch naar de Huishoudschool in Vorden. Beiden waren ze in die periode actief voor de toenmalige plattelandsjongerenverenigingen Bond van Oud-leerlingen van het Landbouw- en Landbouwhuishoudonderwijs in Gelderland (BOG en BOLH) in Vorden. Naast het runnen van het boerenbedrijf en camping was er ook tijd voor vakanties. “We zijn vele malen naar het buitenland op vakantie geweest. En anno 2021 hebben we nog verschillende hobby’s”, zegt Riek als ze nog een kop koffie inschenkt.

Kegelen
Gezamenlijk hebben Piet en Riek na ruim anderhalf jaar coronatijd vorige maand de kegelactiviteiten bij dorpshuis ‘t Onderschoer in Barchem met hun kegelclub Nooit Opgeven Altied Doargoan (NOAD) weer opgepakt. Riek: “En ik ben in de Wildenborch ook weer actief met klootschieten en begeleidt soms nog wel eens klootschietgroepen bij Hotel Bakker. En vorig jaar was ik vijftig jaar lid van de Vrouwen van Nu Vorden. We hebben recent ook daar gelukkig weer de eerste verenigingsavond gehad. Wat hebben we dat allemaal gemist.” Afgelopen maandag vierden Piet en Riek hun diamanten huwelijk met familie, kennissen, vrienden en buren met een samenzijn bij Taverne De Wildenborcherhof.