Rosa leest zo goed voor dat zij wordt uitgeroepen tot voorleeskampioen. Foto: Wilma Hebbink
Rosa leest zo goed voor dat zij wordt uitgeroepen tot voorleeskampioen. Foto: Wilma Hebbink

Beroepenmodeshow en voorleeskampioen Rosa

Algemeen

Kinderboekenweek De Hoge Voorde

VORDEN – ‘Worden wat je wil’ was het thema van deze Kinderboekenweek. Een mooi thema om lessen omheen te bouwen. Op basisschool De Hoge Voorde is op dinsdag 5 oktober gestart met een ‘Beroepenmodeshow’. De ouders mochten weer op het plein en konden dus samen met hun kinderen genieten van de show.

De rode loper lag uit en alle meesters en juffen liepen om de beurt over de catwalk als brandweerman, kok, clown, operatieverpleegkundige, clown, business vrouw, enzoverder. Ze werden ondersteund door muziek en de ladyspeaker. De laatste op de catwalk was een Boekenvrouwtje. Zij had een mand met nieuwe boeken bij zich, voor elke klas één nieuw (voor)leesboek. Daar werd natuurlijk meteen uit voorgelezen.

De versiercommissie heeft de school mooi versierd en een beroepenwand gemaakt. Ouders hebben een foto van zichzelf, aan het werk in hun beroep, naar school gestuurd. Deze zijn allemaal in de hal opgehangen. Omdat we een 4xWijzer school zijn en werken vanuit de verschillende intelligenties, zijn de beroepen geclusterd per intelligentie opgehangen. Natuurlijk zijn er bij de beroepen meerdere intelligenties die handig zijn; bijvoorbeeld een monteur moet goed kunnen kijken, maar ook kunnen meten en rekenen. Een timmerman houdt van doen, maar moet ook goed kunnen rekenen en tijdens een klus ook nog goed kunnen samenwerken. Zo krijgen de kinderen veel voorbeelden van wat je later kunt worden.

Voorleeswedstrijd
Gedurende deze weken hebben kinderen uit groep 7 en 8 meegedaan met de voorleeswedstrijd. Vrijdagochtend hebben drie finalisten gestreden om de titel: Voorleeskampioen van De Hoge Voorde. Fien, Loes en Rosa lazen een fragment uit een boek voor aan de leerlingen van groep 5 en 6. Een vierkoppige jury heeft na rijp beraad Rosa uitgeroepen als voorleeskampioen 2021-2022 van De Hoge Voorde. Voor de prijsuitreiking kwamen alle kinderen naar de hal. Rosa mocht de oorkonde in ontvangst nemen en ze las nog een keer het verhaal voor. Zij mag nu door naar de volgende ronde. Van harte gefeliciteerd!

Op donderdagmiddag was er een beroepen/vossenjacht georganiseerd. De kinderen moesten in de wijk elf verschillende vossen zoeken. Groep 1, 2 en 3 ging op pad met ouders en moesten bij elf foto’s vossen zoeken. De groepen 4 t/m 8 liepen zelf en verzamelden letters. Zij moesten daarmee het woord ‘prentenboek’ puzzelen. Na de vossenjacht waren alle ouders en belangstellenden welkom om het werk van de kinderen te bekijken. Het was weer ‘ouderwets’ gezellig!

Voorleeskampioen van De Hoge Voorde: Rosa. Foto: Wilma Hebbink