Afbeelding

Maudy Alferink

Beeldend kunstenares - 33 jaar - Deventer

“Kan je er een beetje van leven?” Dat is zo’n beetje de vraag die ik wekelijks van mensen krijg. Mensen verwachten dat je als kunstenaar een warrige armoedzaaier bent.

Nadat ik in 2014 mijn eigen bedrijf in mode, kostuums en entertainment noodgedwongen moest stoppen na een ernstig auto-ongeluk, moest ik zelf echt een acceptatieproces door. Ik kon niet meer werken. Misschien wel nooit meer. In ieder geval door hersenbeschadiging en van alles gebroken te hebben tussen m’n heupen en ribben zou het nooit meer worden zoals het was.

In het revalidatiecentrum ben ik gaan schilderen. En wat dan? Mode natuurlijk, mijn grote passie. Vrouwen in hun volle pracht en kracht op de meest extravagante manier op doek zetten. Zonder enige verwachting waren er direct mensen die het wilden kopen van me. Toen gingen er belletjes rinkelen. Zou dit dan toch echt werk kunnen zijn?

Met deze potentie in mijn hoofd ben ik als een bezetene aan de slag gegaan: mijn schilder-skills optimaliseren door middel van boeken, online tutorials en een cursus van een maestro in Florence en Belfast. Daarnaast luisterde ik tijdens deze schildersessies zo’n beetje naar alle business en online marketing boeken die ik kon vinden. Hierdoor is het me gelukt om binnen zes jaar te exposeren en verkopen op plekken als Art basel Miami, Art Dubai en Pan Amsterdam.

Ik vind het belangrijk om ervan te kunnen leven. Dat is de enige manier om mezelf vrijheid te geven en om ook momenten te nemen waarin ik kan schilderen wat ik belangrijk vind. In mijn werk in opdracht schilder ik vrolijke, feestelijke olieverf portretten met een edgy randje. Ik vind het heerlijk om met opdrachtgevers samen een uniek resultaat neer te zetten. In mijn vrije werk gebruik ik deze zelfde methode om bepaalde minderheden zichtbaarheid te geven. Ik wil mensen bewegen en deze heerlijke pauwen van de maatschappij een platform geven. Zelf sta ik met één been in de hetero normatieve, conservatievere wereld tussen familie, vrienden etc. en heb ik een boerendorpje als afkomst. Met het andere been sta ik midden tussen de drag queens, non-binaire mensen, mensen van kleur en vrouwen die zich niet conformeren aan de verwachtingen van de maatschappij. Ik hoop dat mijn portretten een communicatiemiddel kunnen zijn tussen deze groepen en met liefde en open armen, begrip en waardering naar elkaar creëren. Dit alles doe ik door middel van mijn toewijding voor de ambacht van de klassieke schilderkunst.

Mijn werk vind je op www.maudyalferink.com en de afbeelding hier is een zelfportret in olieverf.