Jack’s Racing Day in Assen. Foto: Henk Teerink

Zuurbier wint eerste race BeNeLux Trophy bij Jack's Racing Day

HENGELO/ASSEN - Zondag 8 augustus werden er op het TT Circuit Assen de K.N.M.V. wegraces gehouden tijdens het Jack’s Racing Day 2021. Dit jaar mochten er 30.000 toeschouwers op de tribunes plaatsnemen. Een vol programma met vooral veel autosport maar ook motorsport. Prachtige demonstraties, stunts, en volop genieten van echte Formule 1-bolides. Het eindigde met twee Achterhoekse podiumplekken. Marcel Zuurbier van Hamove won de eerste BeNeLux-race en zijn clubgenoot Rob Hartog eindigde in de tweede race als derde.

Voormalig Formule 1 rijder Ralf Schumacher was aanwezig maar reed echter niet in zijn Toyota Formule 1 wagen die wel te bewonderen was. Jaren geleden kwam de broer van veelvoudig wereldkampioen Michel Schumacher uit voor het Toyota Formule 1 team. Ralf won zelf ook zes Grandprix-races. Het BeNeLux kampioenschap reed op zondag twee races. Aan de start kwamen onder meer het Performance Racing Achterhoek met Virgil Amber Bloemhard en Ilja Caljouw. Marcel Zuurbier en Rob Hartog vertegenwoordigden de Hengelose Hamove vereniging. Op zondagmorgen om 9.30 uur was de start van de eerste race gepland. Maar door noodweer in de nacht en vroege ochtend moest met man en macht gewerkt worden om de baan gereed te krijgen. Uiteindelijk werd er pas om 10.30 uur begonnen met de BeNeLux Trophy. Tijdens de verkenningsronde was de baan nog verraderlijk nat en kozen de meeste rijders voor volle regenbanden. Ricardo Brink nam de leiding voor de Belg Yan Ancia. Rob Hartog kwam als zevende door in de eerste ronde. Brink had een enorme voorsprong opgebouwd maar verloor die aan het einde van de race doordat hij zijn regenbanden totaal versleten had door de snel opdrogende baan. Er hing een verrassing in de lucht en die kwam er. Marcel Zuurbier kwam in de voorlaatste ronde voorbij en won met ruim vijf seconden voorsprong op Brink. Ancia werd derde voor Hartog en de Belg Sander Claessen. Bloemhard en Caljouw werden negende en veertiende.

Tegen half vijf volgde de tweede race en Brink won de race met grote overmacht voor Sander Kroeze. Rob Hartog haalde het podium met een derde plaats maar had een mooi duel met Kroeze die op de streep een voorsprong had van slechts 0,1 seconde. Zuurbier had het beduidend moeilijker dan in de eerste race en werd nu achtste. Bloemhard eindigde als negende en Caljouw werd wederom veertiende. Wel moet gezegd worden dat er zowel met Superbikes 1000 als Supersport 600 machines gereden werd. Brink, Zuurbier en Bloemhard reden met de Superbike machines en Hartog met de Supersport.
Het Performance Racing Achterhoek reisde naar Assen meteen af naar Tsjechië waar afgelopen weekend een IRRC race op het programma stond.