Rob Hartog en Jeffrey Buis presteren tijdens IDM Assen. Foto: Henk Teerink

Hartog en Buis eindigen in top tien bij IDM Assen

Algemeen

ASSEN - Rob Hartog en Jeffrey Buis zijn afgelopen weekend op het TT Circuit in Assen bij het sterk bezette Duitse IDM kampioenschap (Internationale Deutsche Motorrad Meistershaft) allebei geëindigd in de top tien. Hartog was daar verre van tevreden over, maar Buis des te meer.

Het Duitse IDM kampioenschap is de vaste competitie waar Hamove-rijder Rob Hartog in uitkomt. Hij was op voorhand één van de favorieten in de IDM Supersport 600 klasse, maar hij kampte gedurende het raceweekend (13 t/m 15 augustus) met problemen met de voorkant van zijn Kawasaki. Hartog finishte als zesde en zevende en was na afloop dan ook verre van blij. Dat gold niet voor Jeffrey Buis die bij zijn debuut in de IDM Supersport 600 klasse als achtste en negende over de streep kwam. Buis, die uitkomt voor de Talententuin van de Feestfabriek uit Hengelo Gld is de regerend wereldkampioen in de WK Supersport 300 klasse. Hij gebruikte de races in Assen om zich voor te bereiden op een mogelijk overstap naar de Supersport 600 klasse voor volgend jaar. Nu deed hij het uitstekend: Buis finishte niet ver achter de rijders die veelal al WK-ervaring hebben in deze klasse.

Onderuit
Hans Smees had met het Duitse talent Dirk Geiger een goed weekend met een iets mindere afloop. Geiger was in beide races om het IDM Supersport 300 snel. In de eerste race eindigde hij als tweede achter de Engelse rijder Tom Booth-Amos. Hij pakte wel alle punten voor het kampioenschap omdat Boot-Amos als gastrijder geen punten kreeg. Geiger dacht dat hij ook in race twee de volle bak aan punten zou pakken, maar hij werd in de laatste ronde in de laatste bocht onderuit gereden door een andere deelnemer. Smees liet weten ontzettend te balen want als Geiger was geëindigd had hij een voorsprong in de titelstrijd genomen. Het is al de tweede keer in het kampioenschap dat de Freudenberg-coureur onderuit gereden werd.
De uit de Oekraïne afkomstige Ilya Mikhalchik won tweemaal overtuigend in de IDM Superbike 1000 categorie. De volgende race is over twee weken op de Redbullring in Oostenrijk.