Fysiotherapeut Roy Dommerholt voert overleg met een cliënte. Op de wand een foto van De Wildenborch. Foto: Rudi Hofman

Fysiotherapeut Roy Dommerholt voert overleg met een cliënte. Op de wand een foto van De Wildenborch. Foto: Rudi Hofman 

Oude Hema-jas zit Fysiotherapie Dommerholt als gegoten

Eigenaar Roy Dommerholt prijst zich gelukkig met nieuwe praktijklocatie in hartje Vorden

Door Rudi Hofman

VORDEN - Een nieuw en aanmerkelijk ruimer onderkomen én een nieuwe naam. Deze vlieger gaat op voor Roy Dommerholt, de eigenaar van Fysiotherapie Dommerholt in Vorden. Sinds twee weken werken hij en zijn collega's vanuit het voormalige Hema-pand aan de Dorpsstraat 18B. Daarvoor zat de praktijk aan de Dorpsstraat 6 en heette deze Fysiotherapie Heersink. Roy speelde al langer met de gedachte om de naam van de naar een van de oprichters vernoemde praktijk aan te passen. In de verhuizing vond hij hiervoor een mooie aanleiding. Eind september of begin oktober volgt een open dag; mits de coronasituatie dat toelaat.

Cliënten wanen zich bij Fysiotherapie Dommerholt tijdelijk kasteelheren of kasteelvrouwen. In elke behandelkamer hangt een levensgrote foto van een van de acht kastelen in Vorden en omgeving. "Mijn kameraad en fotograaf Joost Wiltink heeft deze foto's gemaakt en is daarvoor behoorlijk vroeg uit de veren gegaan. Ik ben heel blij met het resultaat", zegt Roy Dommerholt. Wat betreft het kastelenverhaal komt het mooi uit, dat hij en zijn collega's nu de beschikking hebben over acht behandelkamers.

Dit betekent meer dan een verdubbeling vergeleken bij de situatie in het vorige pand. "Daar hadden we drie behandelkamers, terwijl we geregeld met vier mensen tegelijk aan het werk waren. We moesten dan afspraken verplaatsen of cliënten afbellen. Op zich is het fijn als je lekker druk bent, maar het kon op een gegeven moment echt niet meer", zegt de 30-jarige praktijk- en pandeigenaar. 

Rust en ruimte
Begin 2020 voerde Roy de eerste oriënterende gesprekken over het oude Hemapand. Toen volgde de eerste corona-lockdown en daarna een qua werk rustige zomer. "Vanaf september werd het weer hartstikke druk en toen heb ik besloten het pand te kopen. We zitten middenin in het centrum en niet langer pal aan de weg. Dit vind ik wel prettig, omdat het juist een stukje ruimte en rust geeft. We hebben hier ook voldoende parkeergelegenheid. Het vorige pand was wat donkerder en we hadden de ijssalon als buren. In het toeristische seizoen stalden veel salonbezoekers hun fietsen tegen onze muur. Voor onze cliënten was dit niet ideaal."

Begeleid sporten
Een ander voordeel van de nieuwe locatie is de grote oefen- en sportruimte waarin de fysiotherapeuten met cliënten aan de slag kunnen. Roy voorziet dat de vraag naar begeleid sporten de komende jaren alleen maar zal toenemen. De fysiobranche moet in zijn ogen meer een preventieve en ondersteunende rol gaan spelen om de gezondheidszorg te ontlasten. "Bewegen is heel belangrijk." Onderzoek heeft, zo zegt Roy, uitgewezen dat elke euro die in fysiotherapie wordt gestoken, een besparing van drie euro op de ziekenhuiszorg oplevert. "We moeten als beroepsgroep ook meer de boodschap uitdragen dat mensen bij ons moeten komen."

Chronische aandoeningen
Zelf is Roy manueel therapeut - zijn vriendin Tessa Aalderink verzorgt de administratie en neemt de telefoontjes aan. Andere specialisaties in de praktijk zijn onder meer sportfysiotherapie, shockwave therapie, echografie en dry needling. Twee collega's van Dommerholt zijn aangesloten bij het Chronisch ZorgNet. Zij zijn gespecialiseerd in het behandelen van allerlei chronische aandoeningen zoals long covid, de longziekte copd en etalagebenen (vernauwde slagaderen in been of benen).  

Podotherapeut
Voor revalidatietrajecten en valtraining kunnen cliënten ook bij Fysiotherapie Dommerholt terecht. Op dinsdagen is hier een diëtiste beschikbaar en vanaf september krijgt het team versterking in de vorm van een podotherapeut. "Een welkome aanvulling voor onze praktijk. Vorden is een vergrijzend dorp en we zien steeds meer mensen met voetklachten", besluit Roy Dommerholt.


fysiotherapie dommerholt.nl

Het buitenaanzicht van Fysiotherapie Dommerholt aan de Dorpsstraat 18B in Vorden. Foto: Rudi Hofman
Naast acht behandelkamers beschikt Fysiotherapie Dommerholt over een grote sport- en oefenzaal. Foto: Rudi Hofman
In deze behandelkamer prijkt een levensgrote foto van Huis 't Medler. Foto: Rudi Hofman