Een groep jongeren met jeugdwerker Paul Koopman van de gemeente Bronckhorst. Foto: Fred Wolsink
Een groep jongeren met jeugdwerker Paul Koopman van de gemeente Bronckhorst. Foto: Fred Wolsink

Jongeren maken fototegels van Tegelroute Zelhem schoon

ZELHEM – De Stichting Tegelroute Bronckhorst heeft bewezen dat jongeren uit Zelhem ook positief in het nieuws kunnen komen. Woensdagavond 21 juli maakten een aantal jongeren namelijk de 17 fototegels met teksten schoon die vorig jaar in het centrum van Zelhem zijn gelegd en daarmee verwijzen naar evenzovele markante locaties, die iets over de ‘geschiedenis’ van Zelhem vertellen. 

Het zijn plekken en gebeurtenissen die ooit voor de Zelhemse samenleving van grote waarde waren. Zo wordt er onder andere verteld over de route die de Duitse kooplieden (de Hessenkeerls) door het dorp volgden, het sociale leven en de bedrijvigheid in het centrum en de aanleg van de spoorbaan Doetinchem – Ruurlo en de opheffing daarvan na onder andere de aanleg van de Ruurloseweg.

De fototegels in de trottoirs van de vijf grotere kernen van de gemeente Bronckhorst (Vorden, Hengelo, Zelhem, Hummelo en Steenderen) mogen dan door de stichting gerealiseerd zijn, daarmee is de kous nog niet af. Het onderhoud van deze tegels is één van de volgende stappen. Door de afgelopen winter en de natte periode van de laatste maanden had het onkruid en vuil zich meester gemaakt van de voegen rondom de tegels. Verder bleken her en der tegels met beschadigingen onder het zand en vuil weg te komen. Dat is een enorme tegenvaller voor de Stichting Tegelroute Bronckhorst, die nu veel energie en geld moet investeren om dit probleem op te lossen. De oorzaak daarvan zal worden onderzocht en waar mogelijk verhaald worden.

Eerder was er een afspraak gemaakt met de jeugdwerker Paul Koopman van de gemeente Bronckhorst dat hij met jongeren uit de vijf kernen, waar hij contact mee heeft, de vijf routes regelmatig zal gaan lopen en schoonhouden. Paul Koopman zegt: “We willen circa vier keer per jaar de fototegels een schoonmaakbeurt geven. Op deze manier komen jongeren positief in beeld. En dat verdienen ze ook. Er wordt soms wel eens naar groepen jongeren verwezen die voor overlast zouden zorgen, maar het is de vraag of dit altijd terecht is. Soms is dat wel eens het geval, maar met deze actie laten jongeren zich van de positieve kant zien en dat ze ook maatschappelijk betrokken zijn en verbinding met de gemeenschap zoeken.”

Woensdagavond 21 juli was het dan de eerste keer, dat de schoonmaakactie in Zelhem plaatsvond. Na een korte kennismaking bij de Muziekkoepel gingen Paul Koopman, Jayden Pastoors, Kaj Lenderink, Derk van Silfhout en Wessel Teijgeman op pad om gewapend met schoonmaakazijn, luiwagen, vloertrekker, water en spons de wandelroute weer spic en span te maken voor de Zelhemse inwoners, scholen, bezoekers en toeristen.

Verder is de Stichting Tegelroute Bronckhorst momenteel druk doende met de realisatie van een boekje met héél véél informatie over de vijf grotere kernen van de gemeente Bronckhorst. Hierin zullen uiteraard de vijf wandelroutes, maar ook de verbindende fietsroutes tussen die kernen worden opgenomen. Zo kan men binnenkort aan de hand van de omschrijvingen in dat boekje de geschiedenis opnieuw beleven van Vorden, Hengelo, Zelhem, Hummelo en Steenderen. Het boekje wordt hiervoor speciaal in een hanteerbaar en betaalbaar formaat gemaakt. 

Het bestuur van de Stichting Tegelroute Bronckhorst bestaat uit vijf leden te weten: Harry Jansen uit Vorden, Karel Cornegoor uit Hengelo, Fred Wolsink uit Zelhem, Harold Pelgrom uit Hummelo en Bertus Rietberg uit Steenderen. Alle bestuursleden zijn uit hetzelfde hout gesneden wanneer het over de geschiedenis en leefbaarheid van hun dorp gaat. Ze zijn dus ook plaatselijk contactpersoon voor de Tegelroute Bronckhorst.