Vordenaar Arjan Mombarg wil tijdens de manifestatie ‘24 uur lang skaten tegen kinderkanker’ over de baan bij Flevonice in Biddinghuizen zijn eigen officieuze wereldrecord van 617,7 kilometer verbeteren. Foto: PR

Vordenaar Arjan Mombarg wil tijdens de manifestatie ‘24 uur lang skaten tegen kinderkanker’ over de baan bij Flevonice in Biddinghuizen zijn eigen officieuze wereldrecord van 617,7 kilometer verbeteren. Foto: PR

Arjan Mombarg doet recordpoging voor KiKa

Algemeen

Vordenaar wil binnen 24 uur zevenhonderd kilometer skeeleren

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Hij wil zich zoals hij dat zelf omschrijft op vrijdag 3 september ‘helemaal naar de kloten rijden’. Vordenaar Arjan Mombarg doet namelijk tijdens de manifestatie ‘24 uur lang skaten tegen kinderkanker’ over de baan bij Flevonice in Biddinghuizen een poging zijn eigen officieuze wereldrecord van 617,7 kilometer van drie jaar geleden te verbeteren en tegelijkertijd veel geld binnen te halen voor KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij). Zijn doel is om binnen 24 uur zevenhonderd kilometer te halen. Of dat realistisch is? Dat zal moeten blijken. Maar wie ‘Mompie’, de bijnaam van de 49-jarige Mombarg, een beetje kent weet dat hij tot het ‘gaatje’ gaat.

“Mijn allergrootste doel is om met deze recordpoging zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KiKa, voor onderzoek om kinderkanker de wereld uit te krijgen. Er zijn zo veel goede doelen waar je iets voor kunt doen. Je kiest dan toch de doelen uit waar je wat mee hebt. Met deze ziekte krijgt iedereen, jong en oud, wel een keer te maken. Maar bij kinderen vind ik dat echt het ergst”, zegt de voormalige succesvolle marathonschaatser en skeeleraar.

Donaties
Inmiddels staat de teller op de website van 24kika.nl voor Arjan Mombarg al op bijna 4500 euro aan donaties, ruim meer dan alle andere deelnemers. “Maar dat bedrag mag nog wel flink groeien. En dat gaat het ook doen. Ik heb namelijk als mijn recordpoging lukt toezeggingen van donaties die vele duizenden euro’s binnenbrengen. Elke euro is van belang voor dit onderzoek. En daar kan iedereen aan meehelpen door te doneren. Elke euro van dit evenement komt bij KiKa terecht. De organisatie heeft namelijk zelf sponsoren aangetrokken die het bekostigen”, aldus Mombarg.
Drie jaar geleden liet Arjan Mombarg na afloop van zijn recordpoging weten dat zijn actie niet voor herhaling vatbaar was. “Het was destijds een ‘once in a lifetime-poging’. Maar daar ben ik nu op teruggekomen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het is een fantastisch evenement en er is nog steeds veel geld nodig voor onderzoek naar kinderkanker.”

Voorbereiding
De reacties na afloop waren drie jaar geleden geweldig voor de parttime-veehouder en eigenaar van schaats- en skeelerwinkel Free-wheel in Vorden, zowel voor als tijdens de recordpoging “Ik heb toen op een geweldige manier veel geld opgehaald. En dat wil ik begin september weer gaan doen.” ‘Mompie’ gaat zich flink voorbereiden op de recordpoging, onder meer met het zoeken naar helpers. Zo heeft hij inmiddels viervoudig Nederlands kampioen skeeleren en winnaar van marathonwedstrijden op ijs Gary Hekman uit Gramsbergen bereid gevonden om hem tijdens zijn recordpoging een aantal uren uit de wind te houden.

‘Haas’
Ook de succesvolle Nieuw-Zeelandse inline skater, marathonschaatser en langebaanschaatser Peter Michael werkt aan de recordpoging mee: hij gaat in de eerste uren van de recordpoging als ‘haas’ voor Mombarg fungeren. Verder zullen de marathonschaatsers Mart Nijhoff (22) uit Vorden en Casper de Gier (25) uit Laag Keppel, uitkomend voor de Jumbo-Visma schaatsploeg, Mombarg tijdens zijn recordpoging op ‘sleeptouw’ nemen. Met de laatste twee wil Mombarg deze week overigens als training ‘eventjes’ in twee dagen naar het noordelijkste puntje van Denemarken fietsen. “Goed voor 1008 kilometer”, zo heeft hij berekend.

Buffer
Arjan Mombarg gaat tijdens zijn recordpoging proberen om in de eerste zes uur een gemiddelde snelheid van 33-35 kilometer per uur aan te houden. “Dat is behoorlijk hard. Maar dan heb ik een goede buffer om in het laatste deel van de recordpoging wat gas terug te kunnen nemen en bouw ik een marge in voor een aantal sanitaire stops. Of dat allemaal gaat lukken? Ik ga in ieder geval gruwelijk mijn best doen en ik heb er geen moeite mee dat ik na afloop totaal naar de ‘kloten’ ben.”