Tweemaal top tien voor Toine Gierkink. Foto: Henk Teerink
Tweemaal top tien voor Toine Gierkink. Foto: Henk Teerink

Dubbele top-10-notering voor Peeters en Gierkink

Algemeen

HENGELO/ASSEN - Afgelopen weekend vond er op het TT Circuit Assen de zesde en zevende race voor het I.D.C. (Internationaal Dutch Championship) motorracen plaats. Van Thijs Peeters, Toine Gierkink en Bas Leneman van de Hengelose motorclub Hamove behaalden de eerste twee op beide racedagen een notering in de top tien. Zij kwamen in actie in de categorie I.D.C. Superbike 1000. De trainingen waren op vrijdag en de races op zaterdag en zondag.

Danny van der Sluis vertrok zaterdagmiddag tijdens de eerste race van pole position voor de Russische gastrijder Vladimir Leonov en leider in het kampioenschap Ricardo Brink. De tweede startrij werd gevormd door Frank Nieman, Vasco van der Valk en Nick Vlaar. Thijs Peeters, Toine Gierkink en Bas Leneman mochten vertrekken van plaats negen, tien en twaalf.
Regerend kampioen Danny van der Sluis won zaterdagmiddag zijn eerste Dutch Superbike race van het seizoen 202. Ricardo Brink finishte als tweede. Een halve minuut achter het tweetal werd gastrijder Max Schmidt derde gevolgd door Vasco van der Valk en Hamove lid Thijs Peeters.
Brink dook als eerste de Haarbocht in voor Vlaar en Van der Sluis. In de eerste ronden wisten Brink en Van der Sluis vervolgens wat weg te rijden, maar ook gastrijder Leonov kon aanhaken. Daarachter gingen in de derde ronde zowel Vlaar als Nieman onderuit. Aan kop nam Van der Sluis in de derde ronde de leiding over en probeerde hij weg te rijden bij Brink en Leonov, die het met elkaar aan de stok hadden. Net over de helft van de race zat Brink weer aan het achterwiel van Van der Sluis, maar in de slotfase moest hij toch weer iets toegeven.
Van der Sluis scoorde zijn eerste overwinning van 2021 met drie seconden voorsprong op Brink. Gastrijder Max Schmidt eindigde een halve minuut achter de twee koplopers als derde. Aangezien de Duitser Schmidt een gastrijder was, scoorde vierde man Van der Valk punten voor een derde plaats. De regionale rijders deden het ook goed en Thijs Peeters finishte als vijfde gevolgd door Toine Gierkink. Bas Leneman ging er met een flinke highsider af en pakte daarmee geen punten voor het kampioenschap.

Revanche
Danny van der Sluis mocht ook op zondag tijdens de tweede Dutch Superbike race van pole position vertrekken. Naast de TT Racing Team coureur stonden gastrijder Vladir Leonov en Brink. Op de tweede startrij stonden rijders die revanche wilden nemen:Frank Nieman en Nick Vlaar die zaterdagmiddag ten val waren gekomen en Vasco van der Valk die niet tevreden was over zijn tempo in de eerste race, die eindigde in vierde positie.
Deze keer was het de Rus Leonov die in de eerste ronde de leiding nam voor Brink en Van der Sluis. In de tweede ronde ging Van der Sluis in de Strubben voorbij aan Brink. Leonov reed aan de leiding beetje bij beetje weg van Van der Sluis, die op zijn beurt Brink los wist te rijden. Achter Brink kon ook Nieman goed volgen. Leonov bleef de snelste tijden draaien, maar besloot om in de laatste ronde uit de race te stappen, aangezien hij als gastrijder deelnam aan de race.
Van der Sluis was ondertussen meerdere seconden weggereden bij Brink en won zijn tweede race van het weekend. Brink werd opnieuw tweede en blijft het Dutch Superbike kampioenschap aanvoeren met een voorsprong van 28 punten op Van der Sluis. Nieman eindigde anderhalve seconde achter Brink als derde. Achter een andere gastrijder Max Schmidt, scoorde Van der Valk een vierde plaats. Thijs Peeters reed een strakke race en finishte als zesde. Gierking deed het ook wederom goed en kwam als negende over de eindstreep. Voor Bas Leneman waren de druiven zuur want net als in de eerste race viel hij in race twee uit. Jaimie van Sikkelrus pakte tweemaal de volle buit in de I.D.C. Supersport 600.
De volgende race om het kampioenschap is op het Duitse circuit van Oschersleben van 6 tot en met 8 augustus.