Henk en Miep Graaskamp-Norde (l) met de zussen Annie (zittend, 90) en Willy (85) en de zwagers, Geurt en Herman (r) bij de trouwfoto, zestig jaar later. Foto: Barbara Huisman

Henk en Miep Graaskamp-Norde (l) met de zussen Annie (zittend, 90) en Willy (85) en de zwagers, Geurt en Herman (r) bij de trouwfoto, zestig jaar later. Foto: Barbara Huisman

Miep en Henk Graaskamp van De Grasplas zestig jaar getrouwd

VORDEN – Het was feest, maandag 10 mei op camping De Grasplas, van de familie Graaskamp. Daar aan de Ruurloseweg 46 vierden Henk en Miep Graaskamp hun zestigjarige huwelijksfeest. Een mijlpaal die niet ongemerkt voorbij mocht gaan, ook niet in coronatijd.

Door Henk Klein Holte

Een bijzonder moment was het toen Mieps zussen, maandagmiddag met hun mannen op bezoek kwamen. De drie zussen, allen geboren op de boerderij, Nieuw Wenneker in Vorden, vierden alle drie inmiddels hun zestigjarig huwelijksfeest, zeker geen vanzelfsprekendheid deze dagen.

Deze boerderij werd gebouwd in 1930 door de vader van Miep. Hij was op de naastgelegen boerderij Wenneker geboren en ook opgegroeid. Miep is de middelste van de drie zussen en zij bleef altijd woonachtig op de boerderij, samen met haar man Henk, die de ouderlijke boerderij in Eibergen verruilde voor Vorden.

Op de boerderij werd tot het begin van de jaren ’90 geboerd door het stel. Toen werden de varkensstallen en de woning op het westelijke deel van het erf verkocht en maakten Miep en Henk de keuze voor recreatie. Op het terrein was de plek waar in vroegere jaren de koeien graasden eind jaren zeventig door zandwinning een plas ontstaan. Het zand werd gebruikt bij de aanleg van provinciale wegen in de omgeving. In de plas wordt nu onder meer gevist en gezwommen door de gasten.
Het campingbedrijf ontstond eigenlijk heel geleidelijk. “Het begon als kamperen bij de boer”, weet zoon Wouter. “Er kwamen eens wat kennissen kamperen. Met de tent of een caravan, bij de plas. Maar al gauw kwamen ook de kennissen van die kennissen en zo groeide de camping als vanzelf.”

Miep hield zich voornamelijk bezig met de organisatie van de camping, terwijl Henk daarnaast nog streekromans schreef. “Mijn vader hield van schrijven en reizen en hielp met zaken als het gras maaien op de camping. Dat doet hij overigens nog steeds”, vertelt zoon Wouter, die sinds drie jaar met zijn vriendin Barbara de camping runt. Maar ook zijn moeder is nog altijd actief betrokken bij het reilen en zeilen op De Grasplas. “Moeder was altijd de drijvende kracht achter de camping. Ze is 87 en vader 85, maar ze kunnen allebei nog goed. Dat geldt eigenlijk ook voor de zussen van mijn moeder die ook het zestigjarig huwelijksfeest al hebben gevierd. De oudste, tante Annie is getrouwd met Geurt Harmsen en zij hadden een aannemersbedrijf in Vorden. Tante Willy, de jongste, had met Herman Massink een boerderij in De Hoven in Zutphen en zij komt nog regelmatig op de fiets hier op bezoek.”

'Eigenlijk
zijn de
zussen samen
180 jaar
getrouwd'


Maandag waren de zussen en hun mannen weer even bij elkaar, om het heugelijke feit te vieren. "Eigenlijk zijn de zussen samen 180 jaar getrouwd, dat zie je niet vaak", lacht schoondochter Barbara. Een groot feest kan door de huidige omstandigheden niet, maar ze wilden het niet zomaar voorbij laten gaan. Als kers op de taart was er aan het eind van de middag nog een virtueel bezoekje van de burgemeester, die het jubilerende echtpaar Graaskamp van harte feliciteerde, via een beeldverbinding.