Het Schapenmeer. Foto: I. Roos

Het Schapenmeer. Foto: I. Roos

Natuurbegraafplaats Schapenmeer in stilte van start

VORDEN - Sinds maandag 3 mei is het keetje bij het Schapenmeer in het bos achter de algemene begraafplaats in Vorden dagelijks bemand, Natuurbegraafplaats Schapenmeer is operationeel. "Wij waren natuurlijk liever met een feestelijke opening begonnen maar dat moeten we helaas vanwege corona nog even uitstellen", aldus locatiebeheerder Gery Wibbelink. Natuurbegraafplaats Schapenmeer beheert een gebied van 65 hectare en begraaft op zo’n 6,5 hectare.

Een keet als informatiecentrum
In het keetje, dat dienst doet als informatiecentrum, kan men terecht voor informatie over natuurbegraven in het gebied. Wibbelink: "Wij laten mensen graag de rust en schoonheid van het gebied zelf ervaren en vertellen alles over natuurbegraven. Het liefst doen wij dit op afspraak, dan hebben we meer tijd en aandacht voor mensen. Aanmelden kan via onze website maar spontaan binnenlopen kan natuurlijk ook. Wij zijn elke werkdag aanwezig en vanaf juni ook in het weekend. Gelukkig merken we dat mensen uit Vorden en omgeving ons al weten te vinden”.

Wat is natuurbegraven?
Natuurbegraafplaats Schapenmeer komt voort uit de behoefte iets te doen voor de verbinding tussen mens en natuur. De mens maakt onderdeel uit van de natuurlijke keten van leven en dood. Je komt eruit voort en keert er weer in terug. De natuur ontfermt zich over het graf. Daarom worden er uitsluitend materialen gebruikt die goed door de natuur kunnen worden opgenomen. Het eeuwigdurend grafrecht beschermt de natuur. Dat is waarom steeds meer mensen kiezen voor natuurbegraven. Daarnaast hebben nabestaanden geen zorg voor onderhoud van het graf, dat gaat op in de natuur.

Natuurbeheer
Wibbelink: “Onze doelstelling is om in het gebied de kwaliteit van de natuur te verhogen. Wij willen graag meer openheid in gebied. Dat bereiken wij onder andere door het terugdringen van de wildgroei van exoten zoals de Amerikaanse vogelkers, en ruimte te maken voor terugkeer van heidegebieden. Daarmee kunnen wij het oorspronkelijke karakter terugbrengen met ruimte voor eik, beuk en berk en heesters zoals de krent, vlier, en kardinaalsmuts. Kom gerust eens kijken hoe mooi het wordt”.

Meer informatie is te vinden op de website.


www.schapenmeer.org