Een dankjewel aan Willy Niesink door penningmeester Anita Groot Roessink (links) en voorzitter Freek Eggink (rechts). Foto: Peter Vorderman
Een dankjewel aan Willy Niesink door penningmeester Anita Groot Roessink (links) en voorzitter Freek Eggink (rechts). Foto: Peter Vorderman

Willy Niesink fietst de boer af

Bloemetjes bij haar afscheid

KEIJENBORG – Secretaris Willy Niesink van Stichting Fiets de Boer op Hengelo Gld. vond het na 17 jaar inzet voor de stichting langzamerhand tijd om te stoppen en heeft haar functie overgedragen aan een nieuwe vrijwilliger. Ter gelegenheid van haar vertrek en haar jarenlange activiteiten als bestuurslid, is ze zaterdag 28 november door een delegatie (vanwege corona) van het bestuur in het zonnetje en de bloemetjes gezet.

Door Peter Vorderman

Fiets de Boer op is een bekend fenomeen in de Achterhoek en wordt jaarlijks in meerdere dorpen georganiseerd. De tochten staan in het teken van de streek en haar ambachtelijke producten. “We vonden en vinden het nog steeds belangrijk om mensen kennis te laten maken met de vele mooie hedendaagse agrarische bedrijven en prachtige natuur die we in de regio hebben. En in combinatie met een fietstocht wordt dat altijd een heel gezellige dag, met halverwege een pannenkoekenstop bij een van de bedrijven”, aldus Willy. “Dit jaar kon de tocht helaas niet doorgaan, maar ijs en corona dienende pakken we de draad volgend jaar uiteraard weer op. En ik bedoel natuurlijk ‘ze’, want dan zit ik niet meer in de organisatie”, knipoogt Willy. Haar opvolger is Wilma Harmsen uit Hengelo, die sinds 2018 jaar is begonnen met indribbelen.

In 2019 is de succesvolle tocht al voor de 32ste keer gehouden en de deelname is groot. “In de beginperiode vanaf 1987 waren er gemiddeld 700 deelnemers, momenteel nog ongeveer 600. Het bestuur toont zich best ingenomen met dit al jarenlange succes van de fietstocht, wat hen ook de motivatie geeft om door te gaan met het organiseren ervan. Penningmeester Anita Groot Roessink laat zich in dit kader ontvallen dat momenteel binnen het bestuur wordt nagedacht over een andere opzet van Fiets de Boer op Hengelo, maar wil daar verder nog weinig over kwijt. Mogelijk heeft dat te maken met de consequenties van de huidige coronacrisis op langere termijn. “Maar daarbij staat voorop dat het enthousiasme voor deelname aan de tocht, zowel het fietsen als het bezoeken van de bedrijven, uiteraard voorop blijft staan”, onderstreept Groot Roessink.

Willy is in 2003 in het bestuur gekomen, nadat de Niesinks waren gestopt met hun varkenshouderij, met name vanwege de steeds klemmender milieuregels. Het was een groot bedrijf met ongeveer 1.500 varkens, dat overigens al circa 300 jaar bestond en vroeger de naam ‘Nijsinck’ voerde. “Het stoppen gaf me de tijd voor andere activiteiten en ik vond het wel leuk om me te gaan inzetten voor Fiets de Boer op.” Willy is best een bezige bij, want ze is ook al sinds jaar en dag betrokken bij het schoonhouden van de kerk in Keijenborg. De bloemen en andere attenties die voorzitter Freek Eggink haar aanbood, vielen in goede aarde bij de wat bescheiden Niesink, die de dag ervoor haar 50-jarig huwelijk met wederhelft Harry heeft gevierd.

Wat er zo leuk is aan haar langdurige betrokkenheid bij Fiets de Boer op? “Allereerst is het altijd een heel gezellige dag met vele blije mensen en kinderen, die ook geïnteresseerd de agrarische bedrijven bezoeken”, begint Niesink op te sommen. “En daar gaat het immers allemaal om. Het is trouwens soms ook wel lachen, want het routeboekje wordt door veel deelnemers pas ná de tocht gelezen. Men blijft gewoon achter elkaar aanfietsen, zelfs als de voorste rijder verkeerd rijdt of de tocht heeft afgebroken en onderweg is naar huis. Verder is het voorbereiden en organiseren leuk. Het is uitdagend om elk jaar samen een nieuwe route uit te zetten en bedrijven langs de route te enthousiasmeren om mee te doen. Ook fiets je samen een proefrit, wat altijd erg gezellig is. Het bestuur is eigenlijk een soort vriendengroep. In de loop der jaren heb ik de fietstocht overigens wel wat zien veranderen. In het begin waren het vooral gezinnen met kinderen, voor wie het bezoeken van de bedrijven erg leerzaam was. Tegenwoordig nemen helaas minder jongeren deel en zijn de ouderen die meefietsen in de meerderheid, waarbij ook het percentage elektrische fietsen gestaag toeneemt. En dat terwijl het een erg leuke tocht is voor gezinnen met kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Vroeger was het karakter van de tocht het bezoeken van agrarische bedrijven met tussendoor de fietstocht. Tegenwoordig is het meer het bezoeken van allerlei bedrijvigheid op het platteland tijdens het fietsen. Vanwege milieuregels wordt het bezoeken van stallen steeds meer aan banden gelegd en wijken we daarom ook uit naar andere activiteiten, zoals een beeldend kunstenaar, een bed and breakfast en een kunstatelier.”

Voorzitter Eggink voegt eraan toe dat een beter inzicht in het boerenbedrijf en waardering voor het vak zeker ook voor de jeugd belangrijke aspecten zijn. En voor kinderen valt genoeg te zien en beleven. Ter afsluiting van haar bestuursactiviteiten verzucht Willy: “Mijn hartenwens is dat het besef toeneemt dat het een erg leuke en interessante tocht is voor zowel jong als oud.”