Iris Garritsen snijdt onder toeziend oog van vader Dick, het net afgebakken ambachtelijke brood aan in Boerderijwinkel De Kruisbrink. Foto: Liesbeth Spaansen
Iris Garritsen snijdt onder toeziend oog van vader Dick, het net afgebakken ambachtelijke brood aan in Boerderijwinkel De Kruisbrink. Foto: Liesbeth Spaansen

Iris Garritsen stapt straks in de
voetsporen van haar vader Dick

Zij breidt De Kruisbrink nu al uit met ambachtelijk brood

Door Liesbeth Spaansen

TOLDIJK – Een uur of tien in de week is Iris Garritsen aan het werk in Boerderijwinkel De Kruisbrink, het bedrijf dat haar vader in 1979 opstartte. Na het afronden van haar studie, over anderhalf jaar, zal zij in het bedrijf stappen. Dick en Jolanda Garritsen zijn trots dat hun dochter straks hun levenswerk wil voortzetten.

Iris Garritsen studeert Communicatie en Media Design op het HBO en zij zal deze over anderhalf jaar afronden. “Grafisch vormgeving, communicatie en marketing zijn ook in het bedrijf van mijn vader van belang. De verkoop leer ik in de praktijk. Het is makkelijk om bijvoorbeeld etiketten te ontwerpen. Ik beheer de website, een webshop is in de planning”, vertelt Iris enthousiast. “Er is nu ook een nieuwsbrief met recepten en (win)acties.”

Naast haar werk in de boerderijwinkel en haar studie werkt ze als verkoopspecialist in het Motorkledingcenter in Zutphen en loopt ze stage bij de Brekr, de elektrische brommer, wat beide mooi aansluit bij haar hobby motorrijden. Daarnaast is zij succesvol in de BMX fietssport. “Helaas gingen de NK en EK door corona niet door. Hopelijk is in 2021 wel het WK op Papendal. De clubwedstrijden van de BMX-club Fcc de IJsselcrossers in Doetinchem gaan wel door.”

Iris zal straks

met plezier op

de trekker

door de fruit-

boomgaard

rijden of

aardbeien

plukken


Bij de BMX-club ontmoette ze ook haar vriend Wienand Dunnewind. “Hij heeft de agrarische opleiding gevolgd op het Zone.College in Doetinchem. Die kan straks ook gaan boeren”, lacht Iris. “Ik ben als boerin geboren en getogen en ondernemen vind ik hartstikke leuk.” Zij heeft daar ervaring mee als Madame Pieper. Met deze food stand staat zij diverse evenementen en markten met haar Gedreaide Piepers en vers bereide boerenfriet. “Ik merkte ook dat vijf dagen achter de computer niks voor mij is. Het is wel leuk voor tussendoor, maar ik zal straks met plezier op de trekker door de fruitboomgaard rijden of aardbeien plukken.”

Dick Garritsen startte in 1979 met de winkelverkoop. “Toen ik van school kwam begonnen we met witlof telen op hydrocultuur. Ik bracht de witlof naar de veiling. Mensen vroegen of ik bonen en sla wilde meenemen. Daarna was er steeds meer vraag naar groenten en dat nam ik dan mee”, vertelt hij. “Ik begon daarom met het zelf telen van kolen, aardbeien, aardappelen en koolsoorten en legde een fruitboomgaard aan.” Boerderijwinkel De Kruisbrink was een feit.

Dochter Iris ging de laatste jaren steeds meer helpen in de winkel, tot groot plezier van haar ouders. “Over anderhalf jaar komt ze er in de winkel bij, dan gaat ze het overnametraject in en de taken worden aan haar overdragen. Ik wil straks minder verplichtingen hebben”, legt Dick uit. “Iris zal ook in het huis bij de winkel gaan wonen. Wij staan ingeschreven voor een nieuwbouwhuis in Toldijk.”

Dick Garritsen

is al jaren

voorstander

van lokaal

Slow Food


Iris heeft al verschillende ideeën kunnen uitwerken. Naast de succesvolle aardbeien- en kersendrives is het aanbieden van ambachtelijk brood de volgende. “Van ontbijt tot avondeten kun je hier krijgen, maar brood was er nog niet, met name afbakbrood.”
Bakkerij ten Have is een ambachtelijke bakkerij in Silvolde en heeft altijd een kraam op de streekproductenmarkt begin november, die nu overigens vanwege corona werd afgelast. “We houden altijd contact met onze kraamhouders en raakten in gesprek”, vertelt Dick Garritsen over de samenwerking die hij voor De Kruisbrink is aangegaan. Iris vult hem aan. “Dit brood bestaat uit pure ingrediënten. Het meel is van de Silvoldse Slaege, ofwel Achterhoeks graan wat met kiem van de hele korrel wordt gemalen op molen De Vier Winden in Vragender. Bakkerij ten Have en bakt voor ons standaard rustiek brood in de bolle vorm.”

Ambachtelijk

brood van

pure

ingrediënten


Het wordt sinds 23 november voorgebakken en bevroren verkocht bij De Kruisbrink. “Het moet tien minuten in de oven.” Wellicht dat er op een later moment ook bij Garritsen afgebakken kan worden. “Als daar vraag naar is, voor mensen zonder oven”, denkt Dick.

Dick Garritsen is al jaren voorstander van lokaal Slow Food. “Dit zijn korte ketens. Alle ingrediënten zijn lokaal. Van boer tot bord”, vertelt hij. “Ook de door ons gemaakte kerstpakketten worden met producten van de omgeving gevuld. We hebben nougat van Jerom’s delicate snoeperijen uit Warnsveld, meel van de Bronkhorster Molen in Steenderen en het Noaber Pakket via Villa Ruimzicht in Doetinchem, om er een paar te noemen. Zo kunnen we elkaar versterken.”


www.dekruisbrink.nl