Voorlopig heeft de praktijk maar één behandelkamer, de bedoeling is dat dit er drie gaan worden. Foto: Luuk Stam
Voorlopig heeft de praktijk maar één behandelkamer, de bedoeling is dat dit er drie gaan worden. Foto: Luuk Stam

Tandtechnicus Ali Karbasi ziet volop kansen in Hengelo

De deuren van tandarts-praktijk Hengelo en bijbehorend tandtechnisch laboratorium zijn geopend

Door Luuk Stam

HENGELO - In het Brabantse Helmond werkte hij al twaalf jaar als tandarts en tandtechnicus, maar de uit Iran afkomstige Ali Karbasi (42) wilde meer. Hij wilde – net als zijn vader vroeger – zijn eigen praktijk. Die kans deed zich nu voor in Hengelo, waar hij onlangs de deuren van tandartspraktijk Hengelo opende. Dat deed hij aan de Kerkstraat, in het pand waar voorheen modezaak Langeler was gevestigd.

Naast die praktijk runt Karbasi hier nu een tandtechnisch laboratorium waarin hij onder meer gebitsprotheses vervaardigt en reparaties uitvoert. Dat doet hij niet alleen voor zijn eigen patiënten. De Hengelose praktijk is onderdeel van een samenwerking met tandartspraktijken in Amsterdam, Den Haag, Leiden en Huissen. Karbasi hoopt ook samenwerkingen met Achterhoekse tandartsen aan te kunnen gaan.

In 2018 was er al sprake van dat een tandarts zijn intrek zou nemen in dit pand in het centrum van Hengelo. Het pand werd destijds aangekocht door Camran Rewakhah, tandarts in Huissen en eveneens van Iraanse origine. Deze tandarts was ook daadwerkelijk van plan om deze kant op te komen, zo zegt Karbasi. “Maar hij was uiteindelijk toch te druk met zijn praktijk in Huissen om het te kunnen combineren.”

Karbasi volgde

zijn opleiding

tandtechnicus

in

Nederland

Rewakhah is nog altijd eigenaar van het pand. Karbasi huurt het geheel voorlopig van hem en heeft een optie tot koop gekregen. In de opstartfase werkt hij in Hengelo in zijn eentje. Weten er in de nabije toekomst meer patiënten deze nieuwe praktijk te vinden, dan staan drie collega’s die nu nog elders in het land werken klaar om deze kant op te komen.
Voorlopig is er nog maar één ruimte ingericht als behandelkamer. De bedoeling is dat dit er straks drie zullen worden. “Mensen moeten ons eerst leren kennen”, klinkt het. “Het is een kwestie van vertrouwen opbouwen. Hoe? Door kwaliteit te leveren en een goede prijs te bieden. En we doen hier alles zelf. Iemand kan even in de wachtkamer wachten en een prothese is heel snel weer klaar. Daarmee kunnen we ons onderscheiden.”

Karbasi groeide op in een klein stadje nabij de Iraanse hoofdstad Teheran. Momenteel woont hij in Eindhoven en rijdt hij elke dag op en neer naar de Achterhoek. Hij hoeft niet zo nodig in de grote stad te wonen, de rust van een dorp vindt hij heerlijk. Eén van de redenen om voor de overstap naar Hengelo te kiezen, was het feit dat in deze omgeving in verhouding veel oudere mensen wonen. Zij hebben vaker een tandprothese nodig.

Een tandarts met buitenlandse roots is bepaald geen zeldzaamheid meer. Van de nieuwe lichting tandartsen in Nederland komt momenteel bijna de helft uit het buitenland of is daar opgeleid. Dat laatste geldt niet voor Karbasi. Hij volgde zijn opleiding tot tandtechnicus in Nederland, terwijl hij in Iran aanvankelijk bouwkunde studeerde. Die studie kon hij niet afmaken. Als jonge twintiger verliet hij zijn thuisland, op de vlucht voor het regime.
In 2000 kwam hij als vluchteling naar Nederland. Acht jaar moest hij wachten op een verblijfsvergunning. Hij leerde zelfstandig de Nederlandse taal. Toen hij in 2008 eindelijk mocht gaan studeren, koos hij voor een opleiding waarin hij meer van zijn creativiteit en handvaardigheid kwijt kon. Hij wilde tandtechnicus worden, net als zijn vader en zijn broer in Iran. Met zijn 88-jarige vader heeft Karbasi bijna dagelijks contact via de digitale communicatiemiddelen. Een zus woont net als hij in Eindhoven.
Gaat zijn zaak in Hengelo draaien, dan wil de tandarts een woning in de Achterhoek zoeken. Dat er hier in het dorp al twee goed draaiende tandartspraktijken te vinden zijn, is niet iets dat Karbasi afschrikt. Hij is vol vertrouwen dat de patiënten zullen komen en kan niet wachten om echt aan de slag te gaan. "Mensen blij maken, dat vind ik het mooie aan mijn werk”, besluit hij. "Ik houd van mijn werk. Ik doe het heel graag.”


www.tpltandtechniek.nl

De nieuwe tandartspraktijk van Ali Karbasi is gevestigd aan de Kerkstraat in Hengelo. Foto: Luuk Stam