Johan Eppink vertelt dialectverhalen en een versje over peren. Foto: Marijke Cornelis
Johan Eppink vertelt dialectverhalen en een versje over peren. Foto: Marijke Cornelis

S.H.S. en het versje over Adam en Eva

HENGELO/STEENDEREN - Seniorenvereniging Hengelo – Steenderen (S.H.S.) heeft weer een bijeenkomst gehouden met haar leden op woensdagmiddag 16 september. De eerste sinds februari 2020 en corona-proof gehouden bij Den Bremer in Toldijk. De middag werd mede mogelijk gemaakt door de heer Johan Eppink uit Steenderen die mooie, komische en ontroerende dialectverhalen vertelde. Er waren circa 35 mensen aanwezig.

De middag begon om 14.00 uur met ontvangst bij de deur waar gevraagd werd om de handen te ontsmetten. Voordat de leden de zaal in konden lopen werd eerst hun naam gevraagd en konden er envelopjes gekocht worden voor de verloting met lekkere prijsjes na afloop van de middag. De zaal was zo ingedeeld dat er voldoende afstand van elkaar gehouden kon worden, echtparen mochten wel bij elkaar zitten. Dit was perfect geregeld door Den Bremer.
Door S.H.S. werd een kop koffie of thee aangeboden en toen begon Johan Eppink met zijn dialectverhalen. Wat kan die man mooi vertellen; het was muisstil in de zaal toen hij aan het woord was. Ontroerende, mooie en grappige verhalen over het leven in de Achterhoek. Kort voor de pauze vertelde hij het versje over hoe het komt dat Adam en Eva uit het paradijs zijn gezet. Eva at toch stiekem van de appel en daarom werd het paradijs opgeheven. Het verhaal eindigt met 'door het eten van één appel, werkt iedereen zich nu te sappel, het is daarom dat ik beweer: Snoep verstandig, eet geen appel maar een peer' en met die woorden kwam Johan Eppink met een grote mand zelf geplukte peren en werden de aanwezigen daarop getrakteerd.

In de pauze was het tijd voor elkaar. De leden hadden elkaar lang niet meer gezien dus er was veel bij te praten. Daarna vervolgde Johan Eppink zijn verhalen en daarbij zat iedereen weer aandachtig te luisteren. Rond 16.30 uur kwam er met het gedicht 'Een Noaberschap' waarin je samen sterk staat, een einde aan een gezellige, goed geslaagde middag. Na het in ontvangst nemen van de gewonnen prijsjes ging iedereen weer huiswaarts.

S.H.S. hoopt in oktober weer een bijeenkomst bij Jansen & Jansen te kunnen organiseren, dan met medewerking van de heer Rietberg uit Toldijk.