Wie dezer dagen het Pax-terrein betreedt, dient eerst zijn of haar handen te desinfecteren. Foto: Luuk Stam
Wie dezer dagen het Pax-terrein betreedt, dient eerst zijn of haar handen te desinfecteren. Foto: Luuk Stam

Jeugdtrainingen bij de Hengelose
voetbalvereniging Pax zijn hervat

Vervolg van de voorpagina

Door Luuk Stam

HENGELO - Hoewel wedstrijden er voorlopig nog niet in lijken te zitten, is trainen sinds het versoepelen van een deel van de coronamaatregelen op dinsdag 28 april voor hen weer toegestaan.

De jeugdteams tot en met 12 jaar mogen hun trainingen weer op de reguliere wijze afwerken, zij het met 1,5 meter afstand tot hun trainers en begeleiders. Ouders langs de lijn zijn niet toegestaan en de kleedkamers en de kantine zijn gesloten. Voor de jeugdteams tot en met 18 jaar geldt dat zij ook tot elkaar de 1,5 meter afstand in acht moeten nemen. Dat betekent voor hen een aangepaste training zonder partijvormen.
Pax heeft heel wat maatregelen genomen om aan de regels van het RIVM te voldoen. Zo moet iedereen bij aankomst zijn of haar handen desinfecteren en is het terrein met rode linten opgedeeld in tweeën. De jongste jeugd heeft via de grote poort toegang tot het pannaveld. De spelers van de hogere jeugdteams betreden het terrein via de fietsenstalling en trainen op de oefenhoek achterop het complex.

Het levert op een trainingsavond – er wordt nu van dinsdag tot en met zaterdag iedere dag getraind – bijzondere beelden op. Ouders komen hun kinderen afzetten, nemen afscheid in de auto en vertrekken direct weer. De voetballertjes zijn al geheel in tenue. Dat geldt ook voor de oudere jeugdspelers, die zich veelal melden op badslippers en met de voetbalschoenen in een plastic boodschappentas.
Pax-voorzitter Ben Groot Roessink is blij om te zien dat de bal hier weer rolt, al is het dan in trainingsvorm. “Op woensdag de 29ste hebben de eerste teams alweer getraind”, vertelt hij. “Als club hebben we de afgelopen tijd al veel voorzorgsmaatregelen genomen en nagedacht over de invulling. Als het eenmaal zover is dat het weer mag, dan wil je er ook klaar voor zijn en zo snel mogelijk kunnen beginnen.”
Zo snel mogelijk beginnen, dat blijkt ook de gedachte bij veel van de kinderen. Een rechterportier van een auto zwaait open. Er stapt een voetballertje uit, die vluchtig zijn vader groet om vervolgens in één streep door de grote poort van het sportpark richting de entree van het pannaveld te rennen. Dat gaat iets te snel en dus roept een vrijwilliger hem vriendelijk doch dwingend terug. Eerst de handen desinfecteren!
Dat gaat middels een speciale zuil voor de poort. Een knop indrukken is hier niet nodig. Het apparaat werkt met een sensor. Je houdt je handen eronder en er komt een nevel van desinfecterende gel uit. “Het is de vraag of het wat helpt, maar we doen alles voor de veiligheid”, verklaart Groot Roessink. “En iedereen doet het netjes. De kinderen vinden het zelfs wel leuk.”

Waar de hogere jeugdteams het nog zonder partijvormen moeten doen, begint dat geliefde partijtje bij de jongste jeugd nu juist eerder dan normaal. Na één afrondoefening roept trainer Hans Achterstraat van Pax JO9-1 donderdagavond zijn spelers bij elkaar. De mededeling dat de rest van de training uit een partijtje bestaat, kan op veel gejuich rekenen. “Die jongens willen zó graag”, verklaart Achterstraat. “Heerlijk dat het weer mag.”

Ook niet-leden mogen meetrainen en Pax biedt ook verenigingen zonder buitenaccommodatie de gelegenheid om gebruik te maken van het pannaveld. Voor iedereen die hier sport geldt: thuis douchen. “We zijn ons er goed van bewust dat de strijd tegen het virus nog niet afgelopen is”, laten Groot Roessink en zijn medebestuursleden weten. “Voorzichtigheid en zorgvuldig handelen blijven noodzakelijk. Alleen dan worden we samen het virus de baas.”

Jeugdtrainer Hans Achterstraat spreekt – op veilige afstand – de spelers van Pax JO9-1 toe. Foto: Luuk Stam