Enkele deelnemers aan de motortoertocht voor kinderen in (verborgen) armoede. Foto: PR
Enkele deelnemers aan de motortoertocht voor kinderen in (verborgen) armoede. Foto: PR

GUV Goede doelen fonds gaat door met bijdragen verlenen

GUV Goede doelen fonds gaat door met bijdragen verlenen

ACHTERHOEK - Het GUV Goede doelen fonds is sinds 1 januari 2019 actief en sindsdien heeft het een groot aantal aanvragen ontvangen, en uiteraard ook de nodige bijdragen toegekend.

Elke twee maanden vergadert het bestuur van het fonds om de binnengekomen aanvragen te beoordelen en te bepalen hoeveel geld er beschikbaar wordt gesteld. Die beoordelingen verlopen soms snel en eenvoudig, een andere keer is er een flinke discussie voor nodig om tot een unaniem besluit te komen.
In de afgelopen zestien maanden zijn de volgende initiatieven van een bijdrage voorzien. KiVaDa uit Varsselder heeft in 2019 een aantal vakantiedagen voor kinderen georganiseerd, Stichting Speelgoedbank Oost-Achterhoek uit Winterswijk heeft in september 2019 een motor toertocht voor kinderen in verborgen armoede georganiseerd en het Seniorenconvent Oude IJsselstreek in Ulft heeft, ook in september, de een dag voor de ouderen gehouden. Dat heeft ook Communicatie Vereniging Eibergen gedaan en Seniorenvereniging Winterswijk heeft een feestmiddag georganiseerd, vanwege het tienjarig bestaan.
Stichting Paardrijden Gehandicapten (SPG) Oost Achterhoek heeft een bijdrage toegezegd gekregen voor een opstapstation en de aanschaf van een tillift en Zonnebloem regio Oost-Achterhoek heeft een bijdrage ontvangen voor een vrijwilligersavond. Stichting Modern Naoberschap te Breedenbroek heeft van het fonds een bijdrage ontvangen voor de aanschaf en exploitatie van een elektrische dorpsauto, voor duurzame mobiliteit en het voorkomen van isolement.

Niet alle aanvragen voldoen aan de criteria die het bestuur van het fonds heeft opgesteld. Zo mag iets niet politiek of religieus gekleurd zijn en moet het een aanvraag zijn voor een groep, kwetsbare mensen, met een sociaal en/of humanitair doel. Het bestuur krijgt OOK regelmatig aanvragen die niet binnen de kaders van het fonds vallen, maar die wel op sympathie kunnen rekenen. In enkele gevallen is daarom een kleinere waarderingsbijdrage toegekend. Dit zal het fonds ook in de toekomst blijven inzetten.
Het GUV Goede doelen fonds zal ook in 2020 proberen zoveel mogelijk aanvragen te honoreren met een bijdrage, om op deze wijze zoveel mogelijk initiatieven te kunnen laten doorgaan. Voor meer informatie en het nalezen van de criteria waaraan het fonds zich moet houden, kan men terecht op de website van GUV, www.guv.nl/guv-goede-doelen-fonds.